Hem » Data lyfter industrin

Data lyfter industrin

Industrin blir nu effektivare med hjälp av mer data från maskiner, teknik och datorer. Om vi förut talade om fler tjänster i industrin så talar vi idag om data som en produkt sig. Kan vi dessutom använda datan i direktsändning blir effekten så mycket snabbare. Det är några av samtalen här på årets seminarium om mötet mellan industrin och data, där jag pratar med Bolidens nya vd och personer från SSAB, Sandvik och IFS.

Seminarierna på Berns handlar om idéer, exempel och ambitioner kring industrins växande berg av data. Går den att använda, förstå och sälja på ett bättre sätt?

Bolidens nya vd Mikael Staffas talar om att data och uppkopplingar gör att människor kan undvika farliga miljöer. De sparar pengar och ökar samtidigt produktionen. När datan från maskiner hjälper industrin att förutse hinder och lösningar blir det också färre stopp och mindre spill-tid. Återigen mer effektivt.

”Vi använder både 5g och radioteknik. Olika situationer och kompletterar varandra. 5G är mer kraftfull än tidigare 4G, det gör den intressant. Kedjan av teknik blir allt viktigare att koppla ihop”, säger Bolidens VD.

Data har blivit en växande affär i Boliden. Den stigande efterfrågan i skuggan av elektrifieringen av transporter och hela samhället ställer nya krav på större och mer exakt produktion volymer.

Från SSAB märks ett liknande sätt att se på data. Eva Petursson, SSAB forskning och utvecklingschef. ”Idag har vi betydligt mer fakta om olika materialet, vilket gör att varje kund kan använda varje stålmaterial mer flexibelt och under mycket längre tid. Dessutom kan vi använda rätt material på rätt plats, vilket förändrats på ett omfattande sätt sedan vi har mer fakta på våra olika material i olika miljöer”.

Mats Dahlberg, Sandvik, beskriver datan från industrin som en olja i ett större maskineri. ”Data-användningen växer snabbt inom verkstadsindustrin. Kunderna är väldigt olika mogna. Chile och Australien tillhör de som är mest nytänkande. Kineserna ökar också snabbt. Europa och USA är mer traditionalister.

Effekten av data, tycker jag själv är en viktig fråga. Dahlberg ger här olika nyanser och perspektiv.

”Vi mäter effekten på olika sätt. Vi mäter funktioner och väl fungerande processer, snarare än vinstkronor. De får lov att trilla ut på sista raden. Genom att fokusera på funktioner skapar vi ett stort välfungerande Sandvik på allt fler nivåer.”

Att mäta flaskhalsar är centralt. Här är data en viktig råvara. Så kan Sandvik använda data för att få även de långa kedjorna av affärer att bli mer smidiga.

”Vi mäter antalet servicetekniker i relation till processer som behövs för att den självkörande tekniken. Har vi i nästa led rätt antalet programmerare. Alla är en del i ett allt större flöde av data.”

Konsultbolaget IFS är också på plats. De agerar också alltmer inom data. Deras chef Antony Bourne ser data, ai och fjärrstyrningar som en växande del av verksamheten. Han berättar om ett exempel kring Anticimex, där kunskaper om skadedjur går att samla in och förutse, i större grad än bolaget insåg. IFS har nu 5-10 procent av verksamhet inom ai, uppkopplade tjänster och stordata.

Över kaffet talar jag med Seco Tools forskningschef Sina Vosough: ”Jag letar efter matematiker, för att ännu bättre kunna plocka ut datan ur våra maskiner och ännu bättre använda dem för att utveckla ännu bättre maskiner och verktyg.”

Vilka favoriter har du inom data i industrin?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *