Hem » Vinst – därför gäckas vi

Vinst – därför gäckas vi

Vinst. Ordet väcker både begär, ilska och stress. För att verkligen förstå bakgrunden till vår splittrade bild börjar samtalet vid Aristoteles smått snäva syn, sedan Adam Smith:s win-win och dagens nyfärska girighet och Piketty. Och de två riktigt vassa rösterna är Bodil Jönsson och Bo Franzén. Vinstpodden hittar du i Soundcloud, Spotify eller Itunes.   

”Vinst” andas idag både klasskrig, börsrekord, herrgårdar och brister i välfärden. Men varifrån kommer dessa motsatser och går de kanske att förena? Detta var min utgångspunkt, när jag för stiftelsen Smarta samtal gjorde podden om vinst.

Aristoteles utgick ifrån att pengamängden var begränsad och samhället inte växte. Det kanske såg ut så, på den tiden. Därför kom han också till slutsatsen att pengar föder girighet och ensidiga vinster. Denna syn är också bakgrunden till gamla förbud mot ränta och ocker. Den här bilden förmedlas så tydligt av Bo Frantzén är docent i ekonomisk historia, vid Stockholms Universitet.

Pengar är däremot inte bara ting och sedlar, utan även vår tid förpackad till handelsvara. Här griper Bodil Jönsson in, professor vid Lunds Universitet. Hon väver in tid, vår kära timmar, minusränta och människors relationer på ett spännande vis.

Vi flyttar fokus till 1700-talets modernare värld och Adam Smith som ser tillväxten och hur vinst är grunden för nya idéer och näringar. Han talar om win-win. Det är inte bara en individ som kan vinna på en affär. Bägge kan vinna. Plötsligt är pengar inte en begränsning. Tillväxt smittar. Ränta är inte fult. Vinst skapar välfärd. En bild som vi burit med oss sedan dess.

Vi avslutar i nutiden. Ekonomen Piketty pekar på att västvärldens samhälle sedan 80-talet dras isär. Välfärden blir allt mer olika. Lönerna hänger inte med upp. Fastighetspriser gör fåtalet vinnare. Återigen förändras vårt samtal om vinst. Där bland ekonomin där staten och kapitalet behöver komma överens.

Vinstpodden hittar du i Soundcloud, Spotify eller Itunes.

Vad säger du om vinst och vinster? /claes hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *