Hem » Tillväxt blev tech

Tillväxt blev tech

Inte bara västvärldens ekonomier brottas med svag tillväxt. Även s k tillväxtländer har tappat fart. De som tagit över stafettpinnen är tech och småbolag. Pandemin har förstärkt trenden ytterligare. Nu kan Kina och klimatkris förändra bilden igen.

För tio år sedan var det eufori kring tillväxtländer. Stora och små tillväxtländer radade upp årliga tillväxttal på 10-15%. Storyn var enkel. De växte från låga nivåer och fick kraftig skjuts i kontakt med omvärlden. Deras medelklass skulle lyfta hela världen.

Jag har själv besökt flera av dessa länder för att förstå och lära. Länder som Kina, Indonesien, Kenya, Indien, Filippinerna, Brasilien och Kazakstan. Själv sparade jag också i fonder med fokus på tillväxtländer. Men länderna tappade snart stinget.

De nya ekonomierna förblev inte heller lika expansiva. Den lägst hängande frukten var snart redan plockad. Skulle de växa vidare behövdes mer moderna politiker, myndigheter, styrning och inte minst skatteintäkter. Få länder hann till detta andra raketsteg. Ett land, Kina, har vuxit som en global maktfaktor. Men många andra tillväxtländer kämpar mer än de glänser i ekonomiska termer.

Vändpunkten skedde kring finanskrisen 2008. Någon kan hävda att krisen gjorde västvärlden mer introvert. Även gamla stora bolag i västvärlden har senaste årtiondet tappat sin glans. Istället har blickarna och pengarna sökt mer nytänkande bolag. På hemmaplan.

Krisen 2008 sammanföll med att tech-industrin steg fram och ökade farten. Det var ungefär här som teknikbolagen verkligen började visa allt starkare tillväxt. Det var här som dagens techjättar ökade tempot ytterligare. Men också en rad betydligt mindre bolag har gynnats. Småbolag har vuxit starkt.

Pandemin har senaste året upprepat och förstärkt scenariot. Mer pengar går till tech och småbolag. Samtidigt avvaktar fler utvecklingen i tillväxtländerna. Mindre vaccinering i tillväxtländer och ett mer aggressivt delta-virus mörkar bilden ytterligare.

Samtidigt skulle världen verkligen behöva återupprätta tillväxtländernas rykte. Att dessa länder och ekonomier fungerar annorlunda borde inte vara ett hinder. Befolkningar i Asien och Afrika fortsätter att växa, när västvärldens befolkningar tvärt om minskar. Kinas roll som ledare för tillväxtländerna bäddar för en ny värld. Lägg till klimatfrågan.

Samtidigt står väst inför en tuff omvandling att tåla en vardag med en äldre befolkning, lägre tillväxt och samtidigt ta det stora steget till elektrifiering. Där vi står i väst med en gammal stel fossil-styrd industri. Medan tillväxtländerna kan gå raka vägen till elektrifiering och digitalisering.

Ja, tillsammans behöver vi en mer trovärdig global agenda.

/claes hemberg

3 kommentarer

    • Claes Hemberg säger:

      Kalle, du förstår mig nästan helt rätt. Tidigare hade jag stora delar av pensions-pengarna i tillväxtländer. Men när de slutade att leverera efter finanskrisen så har andelen sjunkit snabbt. Och nu nära noll. Men bara nära noll.
      Däremot har jag fler fonder och aktier med fokus på export. Ja, Asien är spännande som importerande kontinent. Även om jag inte äger fonder och aktier där.
      Hellre full insyn i en svensk miljö än halv insyn i en fjärran miljö…tänker jag.
      /c

      /c

  1. Anders säger:

    Hej Claes. Vad tror du om gränsmarknader och frontierfonder framöver? Jag ligger tung i dem i min växtpott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *