Hem » Klockan går baklänges

Klockan går baklänges

Den ekonomiska klockan har börjat gå baklänges igen. Ja, i vanliga fall får du ju ränta för dina sparpengar. Men nu är det mest tvärt om. Räntepengarna är döda. Men däremot har dina ”vänte-pengar” har blivit extra värdefulla.

Senaste årtiondena har västvärldens länder valt att försöka köpa sig ur två stora kriser. Vid finanskrisen och pandemikrisen så lånade vi rekordbelopp för att hålla i gång ekonomin.

Om det hjälper ekonomin kan vi verkligen diskutera. En sak är säkert. Det har blåst på börsen och bostadspriserna. Och det har sänkt värdet på pengar som idé.

Pengar har fått ett minusvärde. Inte bara svenska centralbanken sänkte till minusränta de tre åren mellan åren 2016-2018. Även svenska och amerikanska långa räntan är kring minus. Att låna 10 år kostar då inte längre, utan du får betalt för att låna. I USA dippar räntan till -1% redan andra gången bara några år.

Som att klockan går baklänges, emot all vanlig ekonomisk teori.

Vi dödliga får förstås fortfarande betala för boräntor ändå, eftersom storbankerna vill gör vinster på 100 mdr varje år, men signalen om statens minusränta är samtidigt omskakande. Sparkonto som idé fungerar inte. Där faller ju värdet varje år, när priserna i samhället faktiskt stiger mer än räntan. Sådana usla konton funkar bara för nödpengar – reserven (med väntetiden 0-3 år).

Riktiga sparpengar (3+ år) behöver annat. Du som vill få ut något på riktigt för dina sparpengarna måste istället lägga pengarna i en fond som faktiskt innehåller börs: Lite som i en blandfond eller mycket som i en aktiefond. För där växer ändå värdena.

Signalen är också att våra löner inte ger som förr. Ja, minusränta säger ju att ekonomin går baklänges. Så det räcker inte med att arbeta för att göra livet lite bättre, varje år. Snittlönerna hänger inte längre med. Ska svenskarnas snitt-lön ge oss lite bättre vardag även framöver, så måste vi nu lägga undan en del av lönen och låta den växa mer än övriga ekonomin.

Särskilt du som har ett stabilt jobb med stabil lön och stabil anställning. Jag tänker på vården, lärare, polis mfl. Du vet ju att jobbet finns kvar. Även om du inte kanske ser lönen stiga nämnvärt, så har du stabiliteten i sig ett väsentligt värde. Du kan som få låta sparpengarna jobba extra åt dig. Eftersom du har en hemtrygg jobbvärld. Särskilt som lönen ser ut att växa i takt längre, så kan dina ”vänte-pengar” få jobb åt dig.

Säg att du lägger undan 1/10 av lönen och låter den växa i en aktiefond så har dina sparpengar på sju år givit dig 10% extra lön. När många andra ser kraften i lönen krympa år för år. (Låt din tiondel växa Snittavkastningen 7% över 7 år ger 100% på din tiondel.)

Ska börsen upp, när ekonomin står still? Ja, det är inte alls konstigt. Eftersom vi turligt nog har många svenska bolag som exporterar till hela världen. Där tillväxten ofta är betydligt bättre än här.

Hur reagerar du på att klockan går baklänges?/claes hemberg

 

6 kommentarer

  • Claes Hemberg säger:

   Sven, bara du är beredd på fartgupp. Vassa fonder reagerar ju ofta häftigare vid sådana. /c

   • Sven Larsson säger:

    Tack för tipset. Jag sålde precis av avanza zero, spiltan aktiefond och en del av odin småbolag. Får se om det var rätt.

 1. Olof K säger:

  Hej

  Många ”spar-influencers” på instagram förespråkar kryptovalutor som den största delen i en långsiktig portfölj?
  Är det så den nya generationen kommer spara i framtiden?

  vad tror du? Är kryptovalutor här för att stanna?

  • Claes Hemberg säger:

   Olof, absolut inte. Förstår inte varifrån du får bilden att ”många rekommenderar krypto”. Om du uppfattar att många influencers föreslår något så genuint nytt och osäkert, som en bas i portföljen så behöver du se över ditt inflöde av data och källor. Och inte minst källkritik.

   Jag väntar mig inte att kryptovalutor får någon markant roll framåt. Om de över huvudtaget överlever. När stormakter som EU, Kina och USA vill se större kontroll över penningflöden och dataflöden så är det svårt att se hur krypto ska överleva. Och blanda inte ihop det med tekniken blockkedjor. De kan få en roll. Men det är något helt annat. Jag rekommenderar med emfas 0% i såpass osäkra val. Låt inte din ekonomi bli ett lotteri
   /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *