Hem » Bo-frågan avgör allt mer

Bo-frågan avgör allt mer

Svenskarnas bostäder har sällan varit en hetare. Priserna har gått i taket. Vi flyttar ut ifrån städerna. Samtidigt pressas de så viktiga boräntorna av allt från råvaror, klimat och inflation. Så har bo-frågan blivit ett rafflande samtal för miljontals boägare. Därför börjar bostadsutvecklaren Götenehus och jag ett samarbete.

Bostadspriserna på lägenheter och villor har sällan rört sig mer överraskande. För ett år sedan var det många som väntade sig en större prisnedgång, efter 30 års jämn stark uppgång. Flera lägenhets- och villabyggare valde att permittera. Pandemin gav snart raka motsatta effekten. Plötsligt ville 10 000-tals svenskar flytta ut, bygga ut och bygga nytt. Senste förra veckan rapporterades om flera 50%-iga prisökningar.

Andra faktorer som numera snabbt kan ruska om huspriserna är räntor, energi, hållbarhet, hyror, digitalisering och råvaror. Att det är så viktigt handlar både om att 2 av 3 svenskar äger sitt boende. Men frågan kan också snabbt både stödja eller rucka hela landets ekonomi. Det har vi sett tidigare, när både krisen 90 och 08 grundlades i fastigheter.

Att bostadsägare behöver bättre fakta och vägledning är det ingen som tvekar över. Det var därför som vd på Götenehus Andreas Gustafsson hörde av sig i mars. Sedan dess har vi diskuterat och hittat flera frågor och arbetssätt, som kan gynna bostadsägare och bostadsköpare.

Exakt hur vi ska samarbete diskuterar vi som bäst. I veckan träffade jag alla ledande chefer, vid företagets husfabrik i Götene. Vi hade många spännande diskussioner om allt från efterfrågan, hållbarhet, råvarupriser och produktion. Kombinationen Götenehus långa kompetens och min erfarenhet analysera och förklara, borde kunna bli ett perfekt par.

Nu är en brinnande fråga hur sommaren och hösten kommer att påverka efterfrågan. Det finns tecken på fortsatta prisuppgångar även under hösten. Samtidigt borde efterfrågan mattas när vi lämnar pandemin allt mer bakom oss. Eller har pandemin satt igång en djupare och mer långsiktig utflyttning, där städerna inte bara drabbas av butiks- och kontorsdöd, utan även utflyttning?

Bara häromdagen kom siffror från hela landet. Hysteriska uppgångar som plus 50 % i Örkeljunga i Skåne. Det säger mig att bostäder blivit en nyckelfråga med många fakta och missförstånd. Ja, priset i Örkeljunga beror antagligen på några få affärer. Redan i september kan priserna där vara ner åtminstone 30 %. Men sedan är mer osäkert.

Våra bostäder har aldrig varit så lockande och dyra. Pandemin verkligen flyttat perspektiven. Dessutom påverkas boendet av stora globala, politik och världsekonomi på ett växande sätt. Bo-frågan har blivit global. Därför finns här så mycket spännande och viktigt att diskutera och förstå. Allt hänger ihop.

Vad vill du veta om bo-frågan?

/claes hemberg

 

 

4 kommentarer

  1. Adrian säger:

    Hej!

    Jag har reflekterat kring om det finns ett starkt samband mellan ökningen av bostadspriserna och aktiemarknadens goda utveckling. Vet du om det finns ett sådant samband, att gemene man ofta använder pengar som har tjänats genom goda aktieaffärer för att investera i en bostad eller tror du detta bara är en detalj i ett mycket större och komplicerat sammanhang?

    Tack på förhand och för en utmärkt blogg!

    • Claes Hemberg säger:

      Adrian,
      jo men visst har en stark börs en positiv inverkan på bopriser. Och tvärt om. Men det är nog mest själva stämningsläget. Få flyttar däremot pengar direkt från börsen till bostäder. Börsen är ju mer förknippat med pensioner och långsiktighet. Förutom unga då som kan ha sparat eller fått ett arv, som tillfälligt är på börsen. Men eftersom börsen är så ojämn, borde nog inte bostads-pengarna vara där. Om inte bostads-köpet är åtminstone 5 år bort i tiden. Å andra sidan kanske inte alla tänker lika risk-försiktigt.
      /claes

    • Claes Hemberg säger:

      Tomas, bo-priserna är absolut komplexa. Men bo-priserna har också en enorm hake. Lönerna. Så länge lönerna inte stiger så kan inte heller bopriserna fortsätta upp. Om vi inte börjar prioritera om vår privatekonomi i grunde. Ex att resa mindre, att köpa färre bilar… Det kan ske, men borde ta längre tid.

      Istället borde bopriserna plana ut nu, efter att de fått en sådan corona-fart. Att priserna faller kan visst ske. Men då krävs antagligen större arbetslöshet som i början på 90-talet. Någon annat stort prisfall har vi inte sett. Istället finns en naturlig inlåsning av höga priser. För den som sett ett högre pris vill ogärna sälja förrän det är återställt. Bo-affärer är ju långsamma frågor.

      Ja, frågan lär fortsätta tumla i debatten. Den är ju så hemskt dyr, viktig och tyvärr illa skött av politikerna, som hämmat nybyggnation, hyresrätter mm. Den politiker som visar allvar här har mycket att vinna. Och då menar jag inte vänsterpartiets sommar-utspel. Nej, det är ju bara dunster.
      /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *