Hem » Telekom jagar försäkring

Telekom jagar försäkring

Jätten Deutsche telekom vill stoppa ett litet fintech från att använda färgen rosa. Att jättens juristskock känner sig kränkta av ett pyttebolag inom försäkringar, säger något om vår värld där alla tävlar mot alla. Huvudlöst eller huvudet på spiken, är frågan…

Färgen rosa tillhör den tyska telekomjätten hävdar de. Direkt tänker jag på Telia som använder en rosaaktig nyans. Men det är inte här som jätten Deutsche telekom gör sitt tillslag. De hotar istället nya lilla försäkrings-pytten Lemonade med dryga böter om de inte slutar använda jättens rosa färg.

Först skakar vi på huvudet och tolkar det som ett skämt. Ja, så tycks det lilla bolaget själva reagera. Men det är tveksamt om de tyska juristerna är på det skämtsamma humöret.

Istället måste vi inse att försäkring är ett i många fall orört område. Där svenska Folksam och Skandia jämte tyskar som Allianz och engelska Lloyd stått mer stabilt än kinesisk muren och pyramiderna. Fram tills nu.

Bättre datorkraft och mer lättflyttade konsumenter kan ändra utbud, tjänster, priser och produkter på ett sätt som de gamla försäkrings-faraoerna inte vill se.

Telekomjätten Deutsche kanske har en plan? Deras bryska ton säger mig det.  Inte ska telekommarna nästa vecka börja med försäkringar. Nej, det är mer deras utrymme att utvecklas framgent det handlar om. Branscher går alltmer ihop. Och telekom är en infrastruktur.

Det vore inte alls svårt eller ens överraskande om ett telekom bolag ser över andra produkter och tjänster de kan distribuera i sina nät. Att bara tala tv och spel via telenätet är ju erbarmligt litet om vi ser på allt som skulle kunna rymmas där. Då är försäkringar en sådan långvarig relation, enkel att trycka in i utbudet. Imorgon eller om tre år.

Vem som vinner kampen om den rosa färgen blir en spännande diskussion i sig. Det rimliga svaret borde väl vara ”ingen”. Vilket alla (konsumenter) skulle vinna på.

Eller är det så att den som har patent på färgen rosa (hur nu detta kan gå till) kan slå mot alla branscher överallt hela tiden. Då har vi ju inget fungerande patentskydd att tala om. Eller är det så vi måste se framtiden ann.

Vem väntar du dig tävlar med vem? /claes hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *