Hem » Lärargalan på tv

Lärargalan på tv

Lärargalan har sin 5:e gång fått ytterligare ett erkännande. Förutom de över 30 000 nomineringar från landets elever når kvällens gala och många stora prisutdelning dessutom ut på SVT. Jo, Lärargalan är ett av mina ideella uppdrag, som jag är så stolt över. Skillnaden jämfört med professionella uppdrag är egentligen… två.

Lärargalan har år efter år vuxit starkt sedan grundaren Beata Kulls tog första initiativet 2015.
”Genom att samla svenska elevers beröm om sina favoritlärare och varje år utse de 10 främsta lärarna på Lärargalan, vill vi lyfta lärarnas viktiga roll och skolans avgörande bidrag i samhället”, säger Kull.

I år höll Beata Kull galan med Mark Levengood, när den också tv-sändes för första gången. Hit bjuds ca 400 lärare från hela landet. Utifrån de nomineringar som eleverna skrivit senaste året.

Bredvid mig i stora festsalen på Berns hade jag lärare från hela Sverige. Från Åmål, Växjö och Kramfors, ja verkligen hela Sverige. Jo, jag har jobbat med galan sedan start. I fjol var jag programledare på scenen. I år när tv ville vara med så engagerade de Mark, fler film-intervjuer, artister och mycket mer.

Fortfarande kämpar jag som styrelseledamot i stiftelsen Lärargalan, som ett ideell uppdrag. För att coacha vd och bidra med kontakter, kompetens, nätverk, seminarier… När Beata frågade var det självklart. Mina lärare jag haft genom åren är fortfarande starka förebilder, för mig. Och att Lärargalan har en viktig roll att spela. Mitt andra ideella uppdrag idag är stiftelsen Allbright.

Skillnaden mot professionella uppdrag är egentligen bara 1) verkligheten och 2) fakturan. Här jobbar jag i en helt ny bransch. Jag är inte där för att dumpa priset, utan jag blir inbjuden till för mig nya möten, människor och situationer. Dessutom kan förhoppningsvis även bidra utifrån min annorlunda perspektiv. Då blir det också sådär extra spännande. Och den andra skillnaden är ju lönen för gratisjobb stannar vid ett ”tack”. Annars är det samma höga krav jag har på mig själv och på stiftelsen Lärargalan.

Förutom den årliga galan jobbar vi inom Lärargalan även med föreläsningar, möten och inspirationsdagar, för att bidra till, stödja och utveckla lärare i Sverige. Och Ja, de är verkligen så tacksamma, strålande generösa och brinner för sitt jobb. Vilken tur att vi har alla lärare.

Min egen favoritlärare genom åren är egentligen flera. Men en sticker ut. Peter Sedgwick som jag genom Skolverket fick göra en hyllningsfilm för. Han var amerikanen som var min svenskalärare. Med honom som inspiration har jag senaste åren bidragit till Lärargalan…

Vilken är din favoritlärare?

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *