Hem » Teknikoberoende teknik

Teknikoberoende teknik

Patent må försöka skydda ägare av teknik och idéer. Men räcker det? När kunderna inte längre vill löpa teknik, utan konkret direkt nytta. Plötsligt vill både kunden och leverantörer bli fri tekniken. Bli teknik-o-beroende. Hur går det då med tekniklandet Sverige? Utmärkt.

Under 1900-talet har vi sett åtskilliga samhällen växa sig starka med nya maskiner och teknik. I hushåll, industri, telekom, trafiken… Det är inte bara antalet maskiner utan genom ständigt bättre maskiner som samhällen skaffat sig försprång.

Vi flera industrier har redan tagit steget. Telekombolag, banker, spelbolag, läkemedel…

Eftersom tekniken i sig nu förändras rasande fort, utmanas och byts ut allt snabbare är det idag alltmer sällan en tillgång. Att äga tekniken har istället i flera fall blivit en börda.

Maskin till oberoende

Senaste årtiondet har istället en hyfsat ny liten maskin vänt upp och ned på logiken. Datamaskinen har öppnat ett nytt kapitel, en genväg, till teknik-o-beroende. Vi har sett det i en rad branscher och fler lär det bli.

För med data kan vi koppla ihop fjärran maskiner, vi kan elektrifiera maskiner och vi kan skapa hela självständiga system. Plötsligt är en maskin ingen särskild nytta, utan det är många olika maskiner i samverkan som är nycklarna nyckel.

Elektrifieringen ökar tempot

Särskilt tydligt är det i transporter. I hållbarhetens namn ska de elektrifieras blir det en effektivare. Av en logisk tillfällighet så gör elektrifieringen att ännu fler olika maskiner kan kopplas ihop. Hela vägen från forskning, produktion till lager och slutkund och återvinning.

Och i samma skede slipper kunden eller leverantören att äga en maskin. I det här fallet behöver kunden varken äga lastbilar eller ens datorer. Istället kan hen hyra in den i samma sekund som den behövs. Som i molntjänster. Eller bara hyra in den service som en teknik kan ge just där och då.

Naturligtvis blir kostnaden då mer förutsägbar och lägre. Den egna organisationen blir koncentrerad och flexibel. En nackdel borde kanske vara ett nytt beroende. Men kunden kan ju frankt flytta, utan dröjsmål om fem minuter använda en annan tjänst och teknik…

Köpa konkret nytta

Det är fortfarande en maskin som gör själva jobbet, men det är ju inte maskinen vi vill ha och äga, utan bara komma åt den konkreta nyttan som den uppnår.

Kunderna köper då inte längre teknik, utan support att använda teknik och ännu hellre support att lösa ett problem, helt oberoende av teknik. Det gör att kunden aldrig behöver bry sig om val av maskin eller teknik. Det fixar teknik-leverantören.

Här talar vi om teknik i form av hårdvara. Sedan har vi nästa lager med teknik i form av mjukvara. Ska kunderna äga den istället? Egentligen inte. Om kunden vill vara leverantörs-oberoende.

Från teknik till system

Ett exempel jag följt från nära håll är Einride. De köpte nyligen 120 lastbilar från Mercedes Benz. Dessförinnan köpte de från Daf. Nästa märke kan bli ytterligare något nytt. Nyckeln är att lastbilarna går att koppla ihop med andra lastbilar och med Einrides egna mjukvaran Saga. Först då kan det bli åka av.

Tillverkar inte Einride också egna självkörande podar? Jo, men det är för att ingen annan producerar lastbilar utan ratt och förarsäte. Sådana som kan användas för fjärrkörning och självkörande. Istället för att vänta in en producent starta bolaget det själva. Endera dagen kan fler producenter välja att plocka bort ratten. Då ökar teknikoberoendet även här.

Är du allt mer teknikoberoende? /Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *