Hem » Ungas lön backar

Ungas lön backar

Unga är särskilt utsatta efter finanskrisen. Deras löner har backat senaste årtiondet, visar siffran från Australien. Pandemin har gjort det än värre. Vinnarna är de +65, de utanför arbetsmarknaden…

Lägre tillväxt och dessutom hög arbetslöshet gör att de med lägre löner kommer i kläm. Kapitalet söker sig till tillväxt och där finns inte de ung. Även deltidsanställda och de med lägre utbildning ser sina löner pressas.

Finanskrisens svallvågor påverkar däremot alla, i olika grad visar siffrorna. Överlag är löneökningarna knappa senaste årtiondet. Stora grupper från 35-65 har sett halverade löneökningar jämfört med årtiondet före. En larmsignal om något. När så stora grupper kommer under press kan det skaka om grundvalar.

Överhuvudtaget tycks erfarenhet idag vara mer efterfrågat, när samhällsekonomin stannat av. De över 35 år har stabilare löneutveckling. Siffrorna är däremot inget att  jubla över. Det är mycket små marginaler.

Företagen prioriterar uppenbarligen erfarenhet senaste årtiondet. Utmaningen för unga blir att ”harva sig fram” till de har mer år bakom pannbenet – dvs en ny marknad både för företag, politiker och myndigheter

Hur kan samhället bättre matcha invånarnas nya livssituation med låga löner, blir en jättefråga närmaste årtiondet. En ny marknad om vi ser det positivt. Ett svårt problem om vi är mer skeptiskt lagda. Eftersom trenden med smalare marginaler inte väntas vända upp, utan snarare fortsätta ned.

Att de 65+ är de stora vinnarna beror sannolikt på pensionsavgångar. Mer seniora kollegor lyckas höja lönen ytterligare för att jobba kvar några extra år. Alltså inget att yvas över, utan en del av utmaningarna när arbetsmarknad, hälsovård och pensioner har svårt att gå i takt.

/claes hemberg

 

2 kommentarer

  1. Isabell säger:

    Hej Claes!

    Intressant! Statistiken är från Australien, skulle du säga att siffror liksom trender är lika i Sverige?

    Apropå ämnet, vill minnas att du skrivit ett inlägg om framtida utebliven löneutveckling (sannolikt) och att man som löntagare kan/bör kompensera med eget börssparande. Har letat efter inlägget men hittar det inte, du skulle inte kunna länka?

    Mvh Isabell

    • Claes Hemberg säger:

      Isabell, Siffrorna för Sverige har jag letat efter men inte hittat några än. Återkommer. När det gäller ”spara själv” så minns du nog den texten från mitt jobb som anställd. De texterna låg kvar ett tag efter mitt avslut 2018, men nu tycks den 20-åriga artikelbanken vara nedslängd. För att kompensera löneutvecklingen får vi nog se olika scenarier; med inflationen 2% och noll löneökning (ja då kan 1% sparande ge stor effekt, eftersom den växer med tiden.) Så det är hyfsat enkelt att börja kompensera, men sedan blir det mycket antaganden… /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *