Hem » Techbubbla pyser ut

Techbubbla pyser ut

När pengar varit nära gratis och teknikbolagen är de som vuxit mest är det inte konstigt att pengar strömmat dit och pumpat upp en liten teknikbubbla. Lika naturligt pyser dessa techbubblor ut när konjunkturen känns osäker, som nu. Det pratade vi om på tv4 Nyhetsmorgon. 

Ekonomin går långsammare nästa år. Konjunkturen viker, säger internationella bedömare. Frågan är nu om inbromsningen blir tvär eller långsam. Denna tvekan har gjort att vissa redan har tryckt på säljknappen. Och det kan bli en fortsatt blåsig börshöst.

Men bara för att vi har höst på börsen så sätter vi däremot inte på skidorna… utan kanske snarare höstjackan. Det motsvarar lite extra pengar i plånboken, om vi ska prata ekonomi. Detta diskuterade vi på tv4 på fredagsmorgonen.

Särskilt är det techbolagen som fått se fallande kurser. Det ser till och med ut som att en liten techbubbla som pyser ut. Bolagen i sig är det nog inget fel på. Men prislappen har sprungit iväg till tokhöga nivåer.

Techbubblan har vuxit i skuggan av att många gamla bolag haft tufft och motigt. Titta vara på Ericsson och H&M. Istället har pengarna gått till de bolag som visar tillväxt och vinster. Och då har techbolagen lockat. Särskilt som pengar varit nära gratis.

Ja, det är välmående vinstgivande bolag som byggt upp techbubblan. Titta på aktier som Amazon och Apple. Men om nu lågkonjunkturen kommer snabbt eller långsamt så lär hypade teknikbolag få se mer kursfall. Även om bolagen är häftigt bra och växer vidare, så blir prislappen jobbig, när världens ekonomi bromsar in. Och då säljer vi…

För alla som inte äger techbolag är detta också en fingervisning. Det kan bli en blåsig höst och vinter på börsen.

Mer om tech

/claes hemberg

 

En kommentar

  1. Jacke77 säger:

    Hej Claes. Bra genomgång som vanligt när det kommer i från dig. Själv tycker jag om min Avanza Global 0.10 % avg. Riktigt fin branchfördelning för långsiktig månadsspar. Den känns som att sitta i färjan även när det gungar mycket känns det trygg på öppna havet. Pprtföljen är riktig tung men billigaste global indexfond kommer att göra ett bra jobb angående tillväxt i portföljen. Kopplar bort kännslor både vid uppgång och nedgång. Börsen sköter sig fint långsiktigt. Eller hur Claes? Ha det så bra. Mvh.jacke77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *