Hem » Tacka träden

Tacka träden

Träd – är min bästa fackbok i sommar. En tät hisnande berättelse om Sveriges resa från utmark i Europa till globalt exportland. Tack vare våra träd. Författaren Gunnar, är själv skogsbrukare, berättar han när vi träffades i vecka.

Skogen kan trycka är självklara där de står. Men att ta hand om dem och göra det till export är något annat. Här la grunden till som senare blivit våra industrier, tjänstebolag och handel över hela globen. Utan träd hade vi inte varit mycket för världen..

Boken Träd, fångar perspektiv och fakta på ett sätt jag verkligen saknat. Det handlar om Sveriges ekonomiska framväxt, över århundraden av arbete och idéer kring ”träd” – som blivit till en salig bredd av varor, tjänster och utveckling.

Träden i sig själva levde länge en undanskymd tillvaro. I bondesamhället var de mest i vägen. De kunde stå där i många hundra år och växa till sig.

Det som började på allvar med 1600-talets export av träkol och plank till England. I dess skugga har vi genom uppfinningar, äventyr, industrialisering och strejker idag blivit en global exportör av kartong, papper, hygienprodukter, biobränsle och mycket mer som vi hämtar från skogen.

Ofta talar vi om järnmalm som vår vagga. Men utan skogen, hade inte vi haft den exporten heller. Kring träden och dess förädling, transporter och varor, har sedan en stor bredd av verksamheter vuxit fram. Ikea, Volvo, SKF, SJ, Holmen, Stora…

Arv och miljö talar vi ofta om i människors utveckling. Det ska påverka våra val och framtida förutsättningar. Här intar träden en särställning, när det lägger grunden till ett helt lands utveckling.

Träden är både vårt arv och vår miljö. Eftersom vi vårdar dem över flera generationer är de definitivt vårt arv. Och eftersom de utgör en tillgång i grannskapet och snart en ryggrad i ekonomin är de än idag definitivt vårt högt eftertraktade miljö.

Författaren Gunnar Wetterberg är idag historiker utöver det vanliga – en som kan göra vår gemensamma historia till levande och central för oss nutidsmänniskor. Han har också en särskild bakgrund; ursprungligen diplomat men numera historiker, författare och samhällspolitisk debattör. Du har även sett inom i SVT:s populära program ”Fråga Lund”.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *