Hem » Den elektriska flärden

Den elektriska flärden

Över Gotland helt tyst, rappt och gratis. Nja, när jag ska lämna hyrbilen finns där ingen tank att fylla på. Äntligen fick jag tag på min första hyr-el-bil. Det blir min nya standard. Redan om fem år väntas varannan nybil stavas el.

När folk frågar vilken bil jag kör är svaret hyrbil, sedan årtionden. För att slippa parkera och flytta bil varje vecka. För att slippa reparera och serva är bara ytterligare skäl.

Det handlar om att spara tid, men också ett miljötänk. Hellre att någon annan använder bilen när inte jag gör det.

I helgen fick jag ytterligare ett argument; min först el-hyr-bil. Äntligen. Det var Europcar som vann matchen. De andra hade igen elbil.

Aldrig tidigare har jag tänkt att skriva om bilar. Men nu finns flera skäl: Mest av allt gillar jag tystnaden. Att färdas i landskapet över sköna karga vackra Gotland utan att störas av oljud, ger mig mersmak.

Nu är ljud bara ett känsloargument. Att inte spy ut oåterkallelig bensin, är förstås häftigare. Men det är tystnaden som överraskar. Det är bra brummet från andra bilar som tränger sig på. Och så lämnar jag tillbaka bilen utan att behövs tanka. Lite flärd, nästan.

För alla som tror att det bara är föregångare Tesla som ger tystnad och bra drag så har även denna simpla lilla Golf ett överraskande schvung. Nu var det länge sedan jag körde Tesla, men för mig är de snarlika. Schvunget finns i allt som stavas el.

Då begriper vem som helst att såväl Toyota som Volkswagen – världens två biljättar – nu säger att varannan ny bil drivs av el redan inom fem år.

El-bilar inte bara minskar utsläppen utan gör färden klart bättre. Tyst, rappat och jag slipper växla. Körsträckan kan någon klaga över. 3-4 timmar räcker gott för mig. Jag behöver ju paus också ibland.

Att inte alla köra elbil är för mig högst märkligt. Vi kanske inte törs prova. Men hyr då! Visst är de dyrare att köpa in, men driften är ju löjligt billig. Lägg till att antalet reparationer lär bli försumbara… Det låter som att till och med jag kan äga en bil. Men nej. Jag kör så sällan.

Har du prövat el-hyrbil?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Mari säger:

    Visst är det skönt att slippa ägandet av bil. Jag är sen ett halvår med i en elbilspool och det fungerar hur bra som helst. Det har alltid funnits en bil när jag behövt.

    • Claes Hemberg säger:

      Mari, så bra. Vi behöver all inspiration för att tänka utanför ”lådan”. Fortfarande tycks många bara ha bil av ren vana. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *