Hem » Svenskar vässar självkörande

Svenskar vässar självkörande

Senaste halvåret har jag gjort spaningar inom radiotech; industrins jakt på effektiviseringar med hjälp av radiostyrning. Här en kort film på senaste nedslaget, hos en global spjutspets, i Göteborg.

Göteborg är naturligtvis en knutpunkt för svensk industri. Här finns också en internationell aktör för industrins radiostyrning – svenska Tele Radio. Jag får träffa utvecklare, serviceexperter, chefer och testare…

Inte nog med att den växande automatiseringen innebär att maskiner tar över allt mer mänskligt arbete. Tekniken är dessutom allt mer självkörande, och pratar på egen hand med andra källor, datorer och maskiner.

Plötsligt framstår svenska företag som gjorda för vågen av automatisering. Jag har genom åren mött en rad svenska företagare som talar om just mötet mellan teknik och människor. Här tycks vi svenskar vara särskilt duktiga. Det har gällt allt från SKF i Shanghai, Scania i Södertälje, Trelleborg i Skåne… Men också nya svenska bolag som batteribolaget Northvolt och ellastbilar från Einride.

Svenskar tycks ha en särskilt nyfikenhet på teknik och samtidigt tänka människor, organisation samt vidare ut i produktion och försäljning. Då är det också närmast naturligt att Tele Radio är ett svenskt bolag med stora internationella roll inom radiostyrning.

Förutom effektiviseringar inom industrin bidrar radiostyrda maskiner också med mer exakt och säker produktion. Maskinerna är ju mer konsekventa och tål mer extrema miljöer. Det förklarar också varför branschen växer långt mer än världsekonomin och efterfrågan växer med några 10 procent per år.

Vilka branscher gör dig nyfiken?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Anders P Pettersson säger:

    Intressant att se!
    En annan aktör är http://www.hd-wireless.com som jobbar med RTLS och Industri 4.0.
    Den stora frågan kommer vilka som är kvar och har lyckats ställt om, eller lyckats producerat hårdvara och tjänster, när 5G och molnet är ihop kopplat. Nu är det vara 1-2 år kvar innan 5G revolutionen är ett faktum och den som inte har sina erbjudanden klara får det jobbigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *