Hem » Svensk bland Disruptor 50

Svensk bland Disruptor 50

För elfte året i rad utser CNBC 50 globala banbrytande bolag. I en tid av lågkonjunktur och dyra räntor. Nr 1 på listan är Open AI. Bland de 50 utvalda bolagen finns däremot bara fem europeiska. Och bara ETT svenskt bolag. Det är inte tongivande Northvolt eller H2 Green Steel, men väl ett bolag inom elektrifiering. På plats nr 13 hittar vi…

Bolagen inom ”Disruptor 50” har senaste åren rest 54 miljarder dollar från sina ägare och gruppen bolagen beräknas idag vara värd nära sju gånger mer eller 365 miljarder dollar. Ja, de handlar ofta om ”bolagsvärden”. Istället för verklig ”kundnytta”, när det talas om disruptörer. Det blir väl kortsiktigt, eftersom det antagligen tar årtionden att bygga om en bransch i grunden.

Merparten av bolagen på 50-listan är unicorns, som i år ofta talar om sociala och klimat-ambitioner. Och det är inte som smink. För 20-talets entreprenörer är detta uppenbarligen en väsentlig del av affären. De märks inom allt från tech, hälsa och energi.

Global effektiva försörjning är i ropet, utnämner CNBC, och pekar direkt mot bolaget som intar plats 13: svenska Einride, mjukvarubolaget som elektrifierar transporter.

Bolaget gynnas av ny tankar kring både teknik och transport. Särskilt i ett land som USA där tech och transporter är två ryggrader i ekonomin.

För Einride är det dessutom ”mjukvara först”. Vilket gör att bolaget inte direkt utmanar gamla lastbilsbyggare, utan gör att de oavsett lastbilsmärke –  enklare och bättre -kan klara övergången till elektrifiering.

Dessutom får Einride uppmärksamhet för sin framstöt på USA-marknaden. Där har de redan fler rullande ellastbilar och bredare tillstånd att köra självkörande än i Europa. Med kända kunder som GE Electric, Coca Cola, Maersk och Carlsberg, gör de dessutom de nya teknikvalen trovärdiga. Redan idag.

I skuggan av den dyrare räntan har också de många banbrytande bolagen reagerat. Istället för ”fullt tillväxtfokus” så talar fler i dag om ”smalare organisation”, ”tydligare fokus” och att ”vinst går före tillväxt”. Var tredje vd möter kraven på mångfald i frågor om etnisk tillhörighet.

Ja, kanske kan lägre bolagsväderingar äntligen sätta mer fokus på kundnytta. Det är ju trots allt där som bolagen verkligen kan bidra med avgörande förändring. Och inte bara komma med gamla svar och produkter. 

Samtidigt talar många bedömare att värderingarna på dessa bolag halverats bara senaste året, i skuggan av ränteökningarna, som nu kanske har kulminerat. Ja, extrema tillväxtbolag lär få se sin värdering dansa både uppåt och nedåt med räntan, även närmaste åren.

Lite oavsett hur affären mer praktiskt utvecklas. För just kundnytta kan ju ta många år att synas i omsättning. Att bryta ny mark är ju mer att agera isbrytare… Det ordet – isbrytare – är kanske mer passande än disruptor eller banbrytare. I vägen ligger ju ofta gamla traditioner och kolosser som somnat likt feta katter och djupa isberg.

Att Open AI intar förstaplatsen kan signalera en ny era även för banbrytande bolag inom Disrupter 50. Redan om ett eller två år kan CNBC:s 50-lista räkna med att se en rad bolag som just använder AI för smartare affärer. De lär behöva pengar, kompetens och långsiktiga investerare. Kruxet blir att identifiera och mäta både affärer och affärsmodeller inom Open AI. Det lär ta några år innan vi ser hur den industrin tar form.

Vilka saknar du?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *