Hem » Styrelsen strandsatt

Styrelsen strandsatt

Många bolag har senast året upplevt en jättekris. Samtidigt är deras styrelser strandsatta på nätet. De är både skilda från varandra och ovanligt skilda från bolaget. Något som jag ser fram mot att diskutera 4 maj. Redan i april kan det bli extra hett om öronen, på bolagstämmorna.

Ledamöterna har 2020 precis som alla andra bara umgåtts via en liten ruta på datorn. Är det något skillnad för en styrelse? Ja, verkligen. Dels för att de träffas sällan. Och dels för att deras möten ska vara lagarbete kring granskning, diskussion, krav och råd. Det är väldigt svårt på nätet.

Styrelsesamtal 4 maj

”Pandemi-styrelserna” är långt ifrån så effektiva som vanligt, medger de själva. De suckas bland både ledamöter och vd:ar. 

Visserligen har styrelsemötena blivit extra snabba senaste året. Ofta är mötena 20-30 procent kortare, säger några röster. Men vad är priset för att vara snabb?

Styrelsemötet ska ta vd och verksamheten på pulsen. Det kan vara enormt svårt via nätet. Att träffas på nätet vid några enstaka extra insatta möten kan funka. Men efter 2-3-4 nätmöten på rad faller effektiviteten betänkligt. Färre pratar, färre frågor och diskussioner uteblir.

De stora svåra framtidsfrågorna är särskilt knepiga att få in på nät-mötet. Samverkan blir monolog. Diskussioner blir lätt enkla sanningar. Nyfikna fördjupande diskussioner försvinner lätt helt och hållet. För mer korta, raka och snabba beslut.

Ja, det är kris i styrelserummen, vad jag hör.

Vd:ar jag pratar med säger det rakt ut: ”var har det viktiga nytänkandet tagit vägen?”. Särskilt tänkvärt när vi är mitt i en rad heta skiten som digitalisering, näthandel, elektrifiering… Har det fått plats i styrelsens samtal?

En vd sa till mig nyligen ”Styrelsen har jag inte sett så mycket av. När krisen kom fanns ingen tid att vänta in dem. Allt fokus var på aktion. Då hamnade styrelse lätt på efterkälken. Lägg till att de redan är på distans…”

Pandemi-styrelsens problem blir tydliga. Och här hittar också några  lämpliga frågor till bolagsstämman och till styrelsen, närmaste veckorna:

  • Bolagets långsiktiga plan?

Hur har ”pandemin-styrelsen” arbetat vidare med bolagets långsiktiga plan?
Har planen på något sätt förändras eller förstärkts?
Nytänkandet är en väsentlig fråga för styrelsen. Vilka är årets nya tankar?

  • Utvärderingen av styrelsen 2020?

Vad säger årets utvärdering av styrelsens arbete?
Hur skiljer sig den från tidigare år? Vad ska ändras inför i år?
Hur har styrelsearbetet påverkats av pandemin?

  • Bonusar, cyberhot, digitalisering, näthandel…?

Några heta dagsaktuella frågor har särskilt märkts i år. Ta dem till stämman: Hur sköter bolagets några vår tids stora frågor och omfattande skiften. Är bolaget drivande eller släpande? Vilka policys och erfarenheter finns på områdena? Hela bolagets trovärdighet kan snabbt komma på skam vid minsta felskär.

Att digitalisera styrelsen är uppenbarligen inte lätt. Det blir spännande att se hur arbetet i styrelserna fortsätter i slutet av pandemin och efter. Min gissningen är att den digitala styrelsen begravs i stillhet, så fort vi kan.

Därför ser jag extra mycket fram mot Styrelsesamtal med Hemberg som börjar 4 maj…!

Fler tankar om styrelsen

Vilka frågor har du till styrelsen och bolagsstämman?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *