Hem » Städerna tvingar Kina att bli grönt

Städerna tvingar Kina att bli grönt

Obama Li

(Manila-Shenzhen) Kinas miljö-utmaningar nämns sällan i ekonomiska sammanhang. Nu märks hur miljöfrågan skapar nya jobb och företag. Därmed har miljö blivit både en finansiell risk och möjlighet, som berör både Kina och USA. Bland annat har kinesernas breda produktion av solceller sänkt världspriserna på dem med 90 procent senaste tio åren. Något som påverkar energinpriser långt utanför Kina.

Vi tar rentvatten för givet. Eftersom vi har stora arealer och en liten befolkning lär vi aldrig få vattenbrist. Länder som Kina harShenzhen den direkt omvända situationen. En enorm befolkning och en begränsad yta har satt miljöfrågan i fokus på ett helt nytt sätt. Det färgar politiken allt mer.

”Sociala medier, trånga städer, föroreningar och dåligt vatten har blivit en social krutdurk som kan påverka landets ekonomi. Detta har kinesiska toppolitiker upptäckt”, berättar Louise Hedberg.

Diskussionen har pågått i flera år. Men startskottet var på allvar mötet mellan Kinas president Xi Jinping att möta USAs president Barack Obama november 2014 och skapa ett första modernt klimatavtal. Obama har länge talat om frågan. Och i Kina är frågan allt mer akut. För oss som mins kärnvapen-avLouise_Hedbergtalen med Sovjetunionen på 80-talet så känns dagens möten mer konstruktiva…

Nästa vecka besöker jag och en grupp sparare Kinas gröna teknikcentrum, mångmiljonstaden Shenzhen, strax norr om Hong Kong. Vi ska titta på energibolag, smarta lösningar, möta experter, forskare och investerare. Vår värd för besöket i Kina är Louise Hedberg.

Vi lär även diskutera miljöfrågan i Indien, Afrika och många andra regioner med stark tillväxt. Här har Kinas ”tydliga” politiker uppenbarligen tagit miljöfrågan en bit längre. Det är redan dags att följa upp resultaten.

Vi ska bland annat återse BYD – elbilstillverkaren. Jag såg deras fabrik utanför Shanghai 2008. Sedan dess har Kina genomlevt finanskrisen, tillväxten har minskat, kinesiska valutan har försvagats… Ja, det finns många spännande perspektiv på resan.

Vilken fråga vill du skicka med till Shenzhen?/claes hemberg

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *