(Shenzhen/Manila) Kinesiska bolaget Tencent är spel, bank och sociala medier på en gång. Har 850 miljoner användare, får vi höra på vårt besök på huvudkontoret. Förvaltaren Francois Perrin, East Capital, ger tummen upp: ”De har lyckats förena tre olika idéer. Nu har jag 5% av minfonds pengar i Tencent. Jag har tvingats sälja av, när värdet har vuxit för snabbt.”
Idag åkte vi över till fastlands-Kina för att uppleva techstaden Shenzhen. Vi hinner med tre bolag med väldigt olika inriktningar.
*Tencent är den breda internetjätten. Kanske Kinas mest spännande internetbolag, som anpassar kinesisk efterfrågan och tradition till nätet. Spel, sociala medier och betaltjänster.
”De fångade vid årsskiftet 200 miljoner nya bankkonton genom att öppna ny tjänst med röda kuvert, en gammal kinesisk tradition som de nu omvandlat till nätet.”
Alibaba kanske är det som flest känner igen vid namnet. Men växer betydligt långsammare. Googles motsvarighet Baido växer men är smalare. Tencent däremot verkar bredare. De har stor intjäning via spelen och producerar en strid ström med nya spel. Det sociala nätet Wechat är mer privat och riktat än Facebook som är skrikigt säger en användare jag talar mer. Lägg till betaltjänsterna. Det gör deras tjänster praktiska i vardagen. Och intjäning för bolaget. Här väntas de växa mest framöver.
Francois ”Kinesiska banker har varit tröga på nätet. Det har öppnat för internetbolag att ta plats här. Detta borde också inspirera bolag att ordna betaltjänster även i västvärlden…
Värsta tänkara? Francio : övergången till finansiella tjänster ställer betydligt högre krav på säkerhet.
*BYD är allt från batteribolag och bilbyggare. Jag såg dem 2008 i Shanghai. Då gjordes batterierna manuellt av hundratals ungdomar, som virade tejp och film för hand. Idag så jag robotstyrda fabriken för 80% av all bussbatterier i Kina. Där såg jag bara 20-talet anställda.
”Fördelen är att BYD har hela värdekedjan från batteri, motorer till bil. De kommer däremot inte att slå Tesla, som är mer väldesignad. Däremot är BYD väl rustade för att sälja i Kina. Trots allt såldes i fjol 21 miljoner bilar i Kina.”
Att ha BYD (Build your dream) har också inspirerat de lokala politikerna. Elbilar är subventionerade så att nypriset är hela 30 procent lägre. I Shenzhen är merparten av taxibilar eldrivna. Även bussarna börjar bli allt vanligare.
Kan drömmen gå i kras? Francois: om stadstödet försvinner, så lär intresset försvinna fort. Staten har minskat stödet redan, vilket är en naturlig anpassning till en mer mogen marknad. Samtidigt vill staten att de ska växa därför lär stödet inte stoppas helt på länge än.
*Clou är energibolaget som letar inkännande energilösningar. De började med elmätare men verkar idag inom ”smarta elnät” som lyssnar av och anpassar elen, vilket både sparar och effektiviserar energitillgången.
”Kraftverken producerar ofta alldeles för mycket energi. Genom att känna av efterfrågan exakt vilket gör att det går åt åtminstone 10% mindre energi. En kort sagt mycket efterfrågad lösning. Laddningsstationerna växer över 100 procent per år.”
Men konkurrensen från Siemens, ABB med flera borde vara stenhård. Att de klarar marknaden i Kina är troligt. Men utanför så lär staterna inte vara lika välvilliga att subventionera och stöda.
Vilket bolag väljer jag? Att köpa aktier i fjärran länder där rapporteringen har både kulturella och lagliga barriärer, är förstås enormt svårt. En fond blir därför det naturliga svaret. Men jag kan så mycket säga att jag kommer följa Tencent mer noggrant framgent. Wall Street Journal skriver en del om bolaget på nätet. Vd:n Pony Ma var intervjuad i tidningen häromdagen.
Köper du aktier utomlands? /claes hemberg