Hem » SSAB är super-effektiva

SSAB är super-effektiva

Inget land i världen är så industrialiserat som Sverige, i förhållande till antalet svenskar. Häromdagen besökte jag en av juvelerna i vår industrikrona. I Oxelösunds heter deras största stadsdel SSAB. Jag gör en film om effektivitet i industrin.

Att upplev industrin på plats, är häftigt. För tio år sedan besökte jag Brasiliens största stålverk CSN. Det påminde om den tunga industrin på 1800-talet. Nyligen besökte jag nutiden, i Oxelösund.

SSAB är inget vanligt stålverk. Det ter sig mer som ett helt vanligt börsbolag med högt i tak. Här pratar vem som helst på golvet om affären, teknik-, service- och kunder. Här filmen.

Anders Johansson, el-ingenjör, fångar direkt med några få ord hela SSABs själ. ”Vi ska var bäst på specialstål. Den stål som passar bäst till speciella tillfällen som master, bilar, maskiner… Här behövs ibland starkt, ibland segt, ibland lätt stål.”

Så långt ifrån ”bulkstål” en kan tänka. Här talar vi om stål som inte finns att köpa någon annanstans. Prislappen blir därefter.

Den hela är möjligt tack vare egen utveckling och en nära diskussion med sina kunder. Och i ryggen har SSAB en lång kedja av andra svenska industribolag som servar och levererar till SSAB. Det är den här kedjan som gör våra exportbolag fortfarande starka i konkurrensen med utländska jättar i bulkstål, ibland smutsiga, statssubventionerade i låglöneländer…

Nu är jag ute och tittar på industrins ständiga effektiviseringar. För att hela tiden vara på topp. Genom mitt samarbete med Allgon, som fokuserar på radiostyrning inom industrin, har jag fått möjlighet att komma ut på verkstadsgolv och fabriker på ett sätt som aldrig tidigare. Riktigt spännande. Här filmen.

Vad säger du om svensk industri?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *