Hem » Skördetid

Skördetid

Lågkonjunktur tycks stå för dörren. Och det är inte fel, konstigt eller dumt. Utan bar att vi anpassar oss. (Bilden tog jag just från cykelryggen.)

Inbromsningen i ekonomin syns lite var stans. De ekonomiska hjulen rullar långsammare och centralbanker runt om i världen pratar redan om att sänka räntorna. För att gör övergången något mjukare. Men den här gången är det tveksamt om räntesänkningar funkar. (Lägg till krokben från diverse kverulanta politiker).

För vi har blivit ränte-immuna. Som om att du efter en lång sommar med glass varje dag får ytterligare en ispinne. Nej, den piggar inte upp lika gott som sommarens första kalla Piggelin.

Dessutom har denna vår ljumma varma tid i räntevärlden inte pågått några månader eller några år. Utan i 35 år har vi haft sjunkande räntor. Sedan 1984 fram till idag har räntan fullkomligen rasat från 14 till idag -0,25%.

Vilket enormt stöd detta givit till oss över årtiondena går knappt att beskriva. Det har gjort börsen extra intressant, vi lånar allt mer och även fastighetspriserna har gått i taket. Men det är med mest lånade pengar…

Där är vi nu. En lågkonjunktur går idag inte att bemöta på samma ”vanliga sätt” och sänka räntan för att dämpa en lågkonjunktur. Nej, är vi fullbelånade så spelar själva räntesatsen mindre roll.

Några hoppas här på att politikerna ska vakna till, investera i framtiden: utbildning, hus, ny energi och järnväg. Att låna är ju billigt med dagens räntor. Men än så länge har dessa framtidssatningar fullkomligt nedtystade eller bortglömda (?). Det kan måste bli mer av riktig kris, innan politikerna engagerar sig i den långsiktiga framtiden.

Istället får vi vara beredda på det lite mer oförutsägbara händelser, takter och överraskningar. Det behöver inte bli allvarligt, men antagligen mer stressigt än senaste årtiondet med sin tydliga återhämtning och uppgång. Med andra ord kan vi behöva planera lite mer för framtidens lika vägval och även ha lite mer på kontot.

Lågkonjunkturen behöver inte heller bli lång och besvärlig. Utan mer som en paus, hoppas de flesta. För till vår fördel finns idag en betydligt större ekonomisk värld omkring oss, som växer närmast utan hejd. Jag tänker jättar som Kina, Indien, Indonesien och många fler länder. Dessa ger idag vår världsekonomi ett momentum, som kan dämpa en lugnare tid i västvärlden. Men ”andra” kan inte göra hela jobbet åt oss. Vi lär få se långsammare ekonomi, uppsägningar och mer eftertänksamhet. Och det kan vara väldigt nyttigt, även om det är ovant senaste årtiondet.

Hur förbereder du dig för 2020?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Claes Hemberg säger:

    Tomas, precis då agerar du som de riktiga supervinsterarna. Ta chansen när andra undviker den! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *