Hem » Mitt nya sommarjobb

Mitt nya sommarjobb

”Vi måste prata vatten för att förstå vad folk tycker, tänker, förstår och missförstår”. Det sa jag till Johan Nihlen, vd för vattenbolaget Altered i våras. Snart var vi igång med Vatteninitiativet Gotland, mitt nya sommarjobb.

Startskottet var att bolaget skänkte 100 vattensparare till de gotlänningar som gratis ville pröva att spara vatten. I utbyte fick bolaget in kunskap om användarnas åsikter, erfarenheter och kunskaper kring vatten, teknik och vattenfrågan.

Jag åkte runt, mötte lärare, elever, privatpersoner, kommuner, företag och diskuterade vatten. Jag var i Hultsfred, Lund och på Gotland. Och gotlänningarna var mest engagerade och vann rollen som ”startkommun”.

Snart var tekniken ute: på skolor, till sjöss, på hotell, i hem, sommarstugor och hyreshus. Över 250 personer sparar nu flera kubikmeter varje vecka. Lägger vi till de som nu sparar vatten på gotlandsbåtarna varje dag, så har vi svårt att hålla räkningen.

Ambitionen var att även andra bolag skulle hänga på och skänka sin teknik, kunskaper eller erfarenheter. Och snart fick vi även slangventiler från Åstol och kompetens från SVT-meterologen Martin Hedberg med flera.

Andra som bidrog är lokala krafter som Blått centrum och vetenskapscentret Fenomenalen där allmänheten varje dag kan pröva att spara vatten.

Och erfarenheterna är redan tydliga. Allmänheten vill spara vatten, men att vilja räcker inte. Det går att stänga av kranen lite tidigare. Men det ger bara en väldigt liten effekt. Ska allmänheten lyckas spara vatten så behöver de kunskaper, inspiration, hjälp att räkna och pröva många olika slags teknik.

Den som hittills lyckats bästa är hotel Clemens som sparar 48 000 kronor varje år genom att spara vatten. Ja, vatten är inte bara klimat, utan reda pengar också.

Sedan finns förstås också besvikelserna. Stora fastighetsägare och stora företag på ön, har visat ett väldigt blekt intresse. Och det är ju konstigt. Här finns ju både vatten att spara och pengar. Ja, att värma vatten är dyrt. Så både för lön och för plånboken borde stora fastighetsägare, kommunen och företag vara långt mer intresserade. Men än är de inte riktigt med i matchen.

Mer om Vatteninitiavet på Gotland.

Hur tänker du vatten?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *