Hem » Lång sikt efterlyses

Lång sikt efterlyses

Mindre ränta för att låna i 10 år än bara 3 månader. Det låter helt galet. Så är det just nu i USA. Det är en klassisk signal om större inbromsning i ekonomin. En recession. Kortsiktiga politiker och centralbanker är en orsak. Långsiktighet är svaret.

Vanligtvis får vi mer ränta på lång sikt. Men så är det inte nu. Detta är ovanligt, tack och lov. Det sker bara en gång var tionde år, om vi blickar tillbaka några årtionden. Men signalen har varit allvarlig, vid senaste tillfällena: 2007, 2002 och 1990.

De har varje gång förebådat recession. Att ekonomin går baklänges under några kvartal. Det är i sig inte allvarligt, även om det kan svida lite.

Lösningen är att samhället, politiker och kapitalägare lämnar det kortsiktiga perspektivet och investerar på riktigt lång sikt. Först då kommer den rediga logiken tillbaka. Och den som sparar länge får mer ränta än den som sparar kort.

Recessioner eller minus-ekonomi sker då och då. Och pågår några kvartal och kanske 1,5 år. Men det är ingen allvarlig skada eller pest, utan lugnare tider är i grunden sunt.

Fenomenet billigare korta räntor än långa inföll denna gång 22 mars i USA. Det beror i grunden på att de mer långsiktiga investerarna är mer skeptiska än de kortsiktiga. Det är ju emot naturlagarna kan vi tycka. Den som sparar länge ska ju få ut mer. Men inte nu:

Världens räntehandlare är vår tids stora framtidsspanare och prognosmakare. Och de ser sämre tillväxt närmaste åren, men också cementerade låga räntor. 4 av 10 av världens obligationer ger nu negativ ränta.

Pensionsfonder pressar räntorna ytterligare just nu. När de ser att vi är på väg mot sämre tider köper de hellre räntor än aktier. De kommer säkert tillbaka till börsen, men inte just nu.

Räntehandlarna och pensionsfonderna kräver nu mer lång sikt av politiker och centralbanker, för att våga satsa på framtiden igen. ”Om vi får sämre tider är det räntehandlarna fel” säger vissa kritiker. Men ”Skjut inte på budbäraren eller räntehandlaren”, tänker jag.

Närmaste kvartalen kan vi vänta oss en ekonomisk inbromsning, hur länge den håller i sig beror på superinvesterarnas kortsiktighet håller i sig.

Ja, våra globala superinvesterare: politiker och centralbanker, de kan om några i sämre tider visa på ambitioner och framtidstro. Det är nu de ska ta chansen och rusta när ekonomin tar en paus. Men vår egen Magdalena Andersson talar här tvärt om att att minska utgifterna i takt med att ekonomin ser ut att bromsa in.

När Magda och andra superinvesterare borde göra tvärt om – ta chansen när världen sätter sig på vilobänken. De bästa bolagen agerar just så – och tömmer kassan när det är lugnare tider. Men detta kräver mod. Något som tycks helt sak
nas. Istället är det ”oro” och ”rädsla” som blivit politikernas  farvorituttryck.

Jo, jag blir upprörd. Det är ju just nu vi behöver investera i framtidens stora frågor. Rader av nya branscher växer fram inom energi, teknifiering, automatisering… Världens skriker efter lösningar. Då är det inte bara fel utan direkt dumt att slänga sig på bromsen. När andra bromsar är det tvärt om ett utmärkt läge att dra ifrån. Det krävs bara mod och ambitioner.

Istället ägnar sig politiker åt att diskutera oro, rädsla, integration och immigration, när vår tids stora fråga är innovation. Naturligtvis behöver politiker lösa de nära frågorna också, men tänker vi nytt och framåt så löser vi de stora avgörande frågorna för vår och nästa generation.

För privatpersoner och börsen… gäller däremot att knega vidare och spara vidare den där tusenlappen i månaden i en billig fond. Pruta på boräntor. Undvik nu verkligen räntesparande, som ger noll. Gör inga snabba stora av eller påhopp på börsen. Det fungerar inte med vanlig plånbok. De flesta får bara mer magont av att hoppa mellan tuvor.

Hur väljer du inför 2020? /claes hemberg

 

8 kommentarer

 1. Thomas S säger:

  Själv har jag bl a gått lång i guld som jag hoppas ska bära upp en del av det långa portföljinnehavet. På tre veckor har värdet på det innehavet ökat dryga 30%…

  • Claes Hemberg säger:

   Thomas, guld kan jag bara varna för. Att priset studsar runt på kort tid borde vara en varning nog. /c

 2. Martin säger:

  Hej Claes,

  Vad tror du om räntorna på 3-5år sikt isf? Att låsa kan idag ge bättre ränta men klart risk med att sitta i knäet på banken.
  Sänks räntorna ytterligare tror du eller kommer det en höjning nästa höst som spekuleras idag?
  Har belåning på 78% i dagsläget, skulle kunna komma ner till 60% men väljer istället att använda dessa pengar på börsen som jag tycker ger mer än dom 1,34% som jag betalar till banken.

 3. Nina säger:

  Jätttekul att läsa dessa inlägg som på Avanza-tiden! Jag hittade dig där och läste allt bakåt som du skrivit då. Det är intressant. Du skriver så man förstår. Har inte velat gå in på börsen på ett tag pga väntande lågkonjuktur. Nu kanske den är närmare då än på länge. Att läsa här gör att man får större helhetsbild av marknaden tycker jag än någon annan stans. Säg till när lågkonjunkturen är här. För tolkar det inte som den är det nu utan den är på väg?

  • Claes Hemberg säger:

   Nina, Lågkonja eller inte? Den kan redan ha anlänt eller kommer 1-2-3 kvartal. Det beror på hur du räknar. Det spelar mindre roll. Huvudsaken vi undviker stress, kortsiktiga beslut och irrfärder. Tänk extra mycket på att ha 5-10 års sikt. Då blir det mesta mycket bättre. /c

  • Claes Hemberg säger:

   Arne, ditt val av tempus är presens. I år (imperfekt) har det hittills givit en hel del. Men det säger som vi vet ingenting om utfallet framöver (futurum)… Nej, råvaror är visserligen ryggraden i många industrier, men för privatpersoner är det tyvärr mest av allt en hejdlös spekulation. Enormt svårt att förutse. Ett lotteri. Undvik, säger jag. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *