Hem » Skandalgruvan ger vinst

Skandalgruvan ger vinst

Sju år efter den stora gruvskandalen då 12 000 ägare i Northland förlorade 10 mdr, blomstrar nu Kaunis-gruvan med nya ägare. Är det rätt? Ja, den konkursade gruvan fick nya ägare, skapade jobb och gör vinst. Att förra vd:n inte fälldes är däremot bekymmersamt.Ryggraden i svensk industri, gruvorna, har haft ett tufft 1900-tal. Av över 100 gruvor stängdes den stora merparten under förra århundradet. Idag finns 15-talet kvar. Men så för tio år sedan kom stigande malmpriser att sätta fart på ny gruvdrömmar.

En gammal gruv-vd Karl Axel Waplan lovade plötsligt att det nya gruvbolaget Northland skulle göra enorma vinster i sin nya gruva utanför Pajala. Även stadsministern talade om ”det luktar pengar”. Istället blev det många märkliga turer, varningar, tomma löften, försvunna pengar och konkurs. 12 000 ägare förlorade allt. Privatpersoner nära gruvan hade belånat villan, lokala företag och mataffären lämnades med stora skulder… en katastrof för många privatpersoner och bygden.

Ett år efter smällen lunchade jag med vd Waplan som vägrade att erkänna minsta skuld. Några juridiska påföljder blev det inte heller, förutom böter från Oslo börs. Under flera år stödde jag den kanadensisk advokaten Johan Foreman försök att resa en grupptalan mot bolaget. Men trots många års arbete lyckades han inte. Tyvärr. Att svenska åklagare inte ens tog upp målet förvånar mig fortfarande.

Det skulle istället ta jämt sju år, efter att 10 miljarder gått upp i rök. Med nya ägare, nya namnet Kaunis tycks nu gruvan stå på nya trygga fötter. Vinsten för i fjol blev 400 msek. Och flera hundra jobb är skapade.

Jag förstår om det sticker i ögonen på de 12 000 som förlorade gigantiska värden. Att de antagligen blev lurade, är enormt svårt att bortse ifrån. Men att starta gruvor är svåra, tidsödande och dyra projekt. Inte för inte är det många årtionden sedan vi såg en ny gruva i Sverige senast. Nu har landet en ny gruva.

/claes hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *