Hem » Robotar städar på kontot

Robotar städar på kontot

Robotar gör nu våra pengar mer självgående. Vi ser det i bolag som Tink, Enkla, Lysa och många fler. Just Lysa har jag förresten gått in i som ägare. För Lysa är ett bra exempel på nästa generation; ännu enklare och billigare sparande. Mina Avanza-aktier har jag också, men de andra fördelar.

Intervjun på Lysa                Intervju på Di.

Första generationen techbanker blommade ut för 20 år sedan. Idag har de över 1 miljon svenskar som sparare, i bolag som Avanza och Nordnet, som växer vidare.

Nu kommer nästa våg penga-tjänster som når ut brett och erbjuder allt från budgetkoll, bolån, fonder och mycket mer. Jag tänker på Tink, Enkla bolån, Lysa mfl. Dessa är ännu mindre till antalet anställda, använder tekniken ännu mer intensivt och har ett snävare utbud. Allt för att i slutänden hålla nere prislappen, säkra kvaliteten och även undvika att sparare gör egna misstag.

Med andra ord det bra tjänster för de mindre intresserade, men också för de som inser att köp&sälj inte ger mervärden utan brukar kosta mer än det smakar. Den nya enkla mer avskalad tekniken fyller här en viktig funktion.

Sparrobotar är nu svaret på många frågor. Då kan avgifterna pressas ytterligare. Då kan vi slippa kortsiktig felval och magoro. Roboten är rakare, ställer frågor och ger svar, till riktigt lågpris. Och vi slipper allt nonsens om ”aktiv förvaltning” som vi vet endast 1 av 20 förvaltare lever upp till.

Nyckeln här är istället mycket teknik och liten organisation. Lysa har bara 12 anställda. Då förstår vem som helst att datorerna gör det mesta av jobbet.

Och att robotarna är hårt styrda på att följa välkänd ekonomisk teori. Här finns inga baktankar om provisioner eller ökad omsättning, utan den enkla finansskolan om ”Aktier på lång sikt” och ”räntor på kort sikt”.

När Lysa-vd:n Patrik Adamsson ringde och frågade om jag var intresserad av att bli delägare sa jag genast Ja. Därmed ska jag inte arbeta på bolaget, utan nöjer mig med att tillhöra den närmaste hejarklacken.

Redan när Lysa startade var jag i min förra roll tidigt ute och granskade roboten. Sedan dessa har bolaget vuxit vidare, har passerat 1 mdr i sparkapital och 10 000 kunder. Dagens sparare är uppenbart så mycket mer snabbrörliga.

Är inte Lysa en konkurrent till din tidigare arbetsgivare?

Ja och nej. Lysa siktar in sig på storbankernas kärna; spararna som vill ha tillväxt men inte extrajobb och dyra prislappar. Här vänder sig sedan Lysa och Avanza till olika sparare. Lysa gör det billigt och enkelt. Avanza erbjuder billigt och valfrihet. Bägge behövs. Jag har aktier och sparpengar i bägge.

Intervjun på Lysa                Intervju på Di.

Vad vill du veta mer om spar-robotar?//claes

 

 

2 kommentarer

  1. Jacke säger:

    Hej Claes. Lysa är ganska billig. Själv har jag bra koll själv och investerar bara i Avanza Global och Avanza Zero. Känns att jag kommer inte billigare än så och ändå får fin riskspridning.
    Mvh.jacke

    • Claes Hemberg säger:

      Jacke, visst är det så att den som vill/kan vara aktiv kan agera som sin egen robot. Men långt ifrån alla vill/kan det. Utan tyvärr syns ju hur privatpersoner lätt köp/säljer i fel läge när de försöker vara aktiva förvaltare. Därför är en robot smart/billigt för många. Lycka till med dina val!/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *