Hem » Enkla valet vann mark

Enkla valet vann mark

En av fyra svenskar röstade 2018 på extremister. Det betyder däremot inte att väljarna är extremister, utan bara vill ha just ”enkla svar”, som en varmkorv med eller utan senap… Det är en viktig signal även till de seriösa partierna. De ska inte härma extremisternas obehagliga plattityder. Men den seriösa politik kan vara mer rak och enkel.

Partierna längst ut på flankerna, v och sd, vann väljare i valet. Men det betyder inte att deras extrema ismer till höger och vänster är vägen framåt. Antagligen har deras väljare faktiskt inte lyssnat in de avgrundsdjupa nyanserna. Att förstatliga näringslivet enligt v, förstår nog alla är en dystopi. Lika kusligt brunt hemskt som sd:s byggande av murar. Ändå röstar folk på dem.

En av fyra väljare valde istället de enkla svaren. Rubrik-politik. Grundlös, men framför allt enkel. En av fyra väljare har valt politisk varmkorv eller kebab, för att tala mat. De har ratat genomtänkt långkok, som bevisligen fungerar i praktisk politik senaste 100 åren. Den politik som varit ryggraden i Sverige och som fortfarande 3 av 4 väljare djup värderar.

Nej, extremernas ohållbara partiprogram har väljarna uppenbart inte reflekterat över. Deras politik är ju inte genomförbar. De saknar en riktig politik för avgörande områden som arbetsmarknad, globalisering eller landets ekonomi som hänger ihop. Tre gånger har jag hört SDs partiledare i Almedalen. Varje gång blev jag lika förfärad över hur hans bruna retorik likställer nya svenskar med våld och problem, istället för att ge hela bilden av Sverige med mångfald och öppenhet som grundmotor.

V vann på sin enkla röst för att ”stoppa vinst i välfärden”, en fråga som de är ensamma om i riksdagen och aldrig kan få igenom. Åk till Venezuela på studiebesök tänker jag.

Vi såg tidigt denna extrem-trend. Ändå misstolkade de traditionella partierna förhandssignalerna. Både och s och m föll i fällan och började ett hårt prat om integration, vinst i välfärden och gav så både höger- och vänsterextremer gratispoäng och utrymme. En enkel fälla.

Här har de traditionella partierna en oerhört viktig läxa. Även den nyansrika, äkta och långsiktiga politiken de står för, måste förklaras enkelt och träffsäkert när de ska nå ut till vanliga väljare. Sedan kan de visst ha långa komplicerade förhandlingar bakom kulisserna, men i örat på väljarna måste orden vara enklare, bilderna tydligare, vägvalen rakare. Det ber väljarna om 2018.

Väljarna vill inte ha ett detaljrikt recept på politisk långkok. Utan vill ha innehållet färdiglagat enkelt. Det talar däremot inte för besk oätlig kommunism eller fascism, utan måste framöver smaka riktig långsiktig politik. Om politik och demokratiska val som idé ska fortsätta att fungera.

/c

En kommentar

  1. Jacke77 säger:

    Bra skrivet Claes. Själv kör jag på börsen som ingetting har hänt. Företaget fungerar som det ska och långsiktigt händer många saker i världen tills man kommer in i mål. Kör billigt och ganska brett. Jag tror på Sverige och då brukar jag ha mellan 25-50% i Sverige index. Avanza Zero/Spiltan investement. 50-75% har jag i Avanza Global. Tycker att 50/50 Sverige/Global sköter sig riktigt fint långsiktigt. Biligt och bra. Eller hur Claes? Hoppas att Sverige sköter sig som Vi är vana och kan. Lycka till. Mvh.jacke77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *