Hem » Riva plåstret nu

Riva plåstret nu

BNP räntor Hemberg tv4BNP faller mer än väntat. Kan vi ruscha igenom lågkonjunkturen? Ja, gärna. Företagen går mest bra. Det är hushåll, kommuner och landsting som behöver bli bättre på att tampas med stigande priser.

Ekonomin bromsar in. Annars har vi mest en jämn tillväxt. Men motvind kan nu stöka till det ännu mer.

Vi kanske är halvvägs igenom motvinden, som redan kostat dyrt med höga priser på el, boräntor och mat.

Närmaste året fortsätter de breda priserna upp 5%. Samtidigt har många svenskar mest tömt sina besparingar från utebliven konsumtion under coviden.

Men inbromsningen är den mest välplanerade någonsin. Efter att Riksbanken höjt räntan dramatiskt är det helt naturligt. Det är ju enligt deras körinstruktion.

Ändå är vi ovana vid inbromsningar. Med några få hack ned i kurvan har vi haft senaste 40 åren. 1992 och 2008 var det ned på allvar. Efter fastighets respektive finanskrisen.

Covid-nedgången 2020 var ju bara tillfällig.

Nu räknar olika prognoshus med att ekonomin fortsätter bromsa närmaste kvartalen. Så om vi nu är igenom 0,9% så väntar ytterligare 1-2 % under nästkommande året.

1) Så håll i pengarna – de kan behövs hela 2023
2) Välj dina priser med omsorg – utbudet har aldrig varit större.
3) Det ljusnar 2023. Men ett år framåt blir boräntorna dyra.

Fördelen 2023 är att företagen går mest bra. Så de flesta jobben ska inte påverkas. Den inbromsning vi ser når mer hushåll, kommuner och landsting. De som inte lätt kan flytta runt sina priser, kostnader och utgifter. Ja, där har hushållen och statsanställda en del att jobba med.

Hur håller du i hatten 2023?/Claes Hemberg

 

2 kommentarer

  1. Alex säger:

    hur långt kan de gå?…. tror du riksbaken höjer mer än 0,75 till. tänker 0,5 nu i april och sedan 0,25…… börjar bli nojig över att man kanske ska binda räntan…. känns som det inte finns något stop för riskbanken…. känns som bankernas rörliga ränta lika väl lan va 7 procent vid jul…i alla fall 6 procent på rörlig är ju given.

    • Claes Hemberg säger:

      Alex att binda nu verkar väl sent. Dagens styrränta på 3 kan visserligen nå 4 %. Men när rörliga och bundna räntor är så nära varandra, är det ju inte mycket värde i att binda. utifrån att räntorna väntas dala redan till senhösten. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *