Hem » Prisspöket kvar

Prisspöket kvar

Äntligen är vi förbi toppen på den historiska prischocken. Nu kan vi blicka framåt. Men det sura pillret tar tid att smälta. Priserna kommer spöka kvar.

Senaste årets svåra prisuppgångar har toppat ur säger nu statistiken. Vi är fyra veckor sena. Vi är också lite senare än omvärlden. Å andra sidan kan vi ha omvärlden som bild av vad som väntar.

Inflationen väntas falla brant i år. Och snittet för året blir därmed 6 procent. Såret i hushållens ekonomi blir därmed två:  10 procent prisökningar i fjol och 5-6 procent prisökningar även i år.

Ja, priserna fortsätter upp i år också. Det är lätt att glömma. När inflationen stiger så är prisökningarna närmast identiska. Men när inflationen faller så hänger prisökningarna kvar. För inflation är takten på prisökningarna.

Vi kommer ändå se vissa priser falla. På bensin, trä mm Men några breda prisfall är inte att vänta. Utan många prisökningar biter sig kvar. Ett prisfall stavas tvärt om deflation. Det ligger tyvärr inte i korten. Utan på sikt väntas inflationen ned till 2-3%. Det kan ta två år säger de stora analyshusen.

Kvar har vi en urholkad köpkraft. Att som vi gjort tappa köpkraft på 10% och 6% tar tid att reparera. Vår köpkraft har senaste åren fallit till 2013 års nivå. Trots att det står 2023 i kalendern.

Det kan ta 10 år att jobba ikapp. Med löneökningar som är kanske 1-2% mer än inflationen närmaste tio åren. Så behöver vi ett årtionde för att komma ikapp. Ja, det sura pillret inflationschock tar tid att smälta.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *