Hem » Räntan mot noll

Räntan mot noll

Hög räntor är bara en tillfällig överreaktion. Räntorna ska år 2030 ned till strax över nollstrecket spår IMF. Kina är där först år 2050. Orsaken är världens svaga tillväxt, åldrande befolkning och stort behov av investeringar i elektrifiering. Ja, IMF vill lugna oss och blicka framåt.

Räntorna har naturligt fallit senaste årtiondena. Från 80-talet till idag är den faktiska räntan, realräntan, ned från 5 till 0 %. Orsaken menar Internationella valutafonden IMF är långa trender som sjunkande tillväxt, produktivitet, skuldsatta stater och åldrande befolkning. Alla dessa faktorer har pressat och pressar priset på pengar och därmed räntorna.

Därmed ser IMF senaste årets räntechock, som något tillfälligt. De riktigt långa förändringarna i samhället ger en bild av betydligt lägre räntor, världen över. Ja, det är inte tillfällig brist på halvledare eller olja som styr räntan i långa loppet. Utan hur ekonomierna mognar, växer och utvecklas.

Naturlig ränta låg

Ekonomiernas mognad får står effekt i de normala räntorna – när vi inte räknar in den tillfälliga konjunkturen. Mogna länder som Sverige och Tyskland har sett låga räntor. Länder med större förändringar och växande befolkning som USA och Indien har sett högre normalräntor.

Befolkningens storlek har är en stor motor för räntan. Av den enkla anledningen att växande befolkning får ekonomin att växa; som i USA och Brasilien. Medan länder med mognande ekonomi som Kina gör samma resa som Europa senaste årtionden. Det förstärks i Kina dessutom av en krympande befolkning.

Geopolitik märks

Samtidigt gör varje land sina vägval som kan påverka såväl tillväxt som räntan. Handelsblockaderna mellan USA och Kina väntas exempelvis får mycket olika roll. Där de kan skydda USAs tillväxt men sänka Kinas.

Breda och långa investeringar stimulerar ekonomin och räntan uppåt. I Europa kan elektrifieringen närmaste årtiondena dämpa nedgången i spåren av äldre befolkning.

Stora pensionsavgångar som vi ser i Kina bromsar ekonomin. Eftersom arbetskraften som skulle få landet att växa istället blir konsumenter. Samma sak ser vi Europa.

Allt kan vi summera till en lugnande bilden av räntan. Räntan är på väg ned till nivåerna före inflationschocken. De långa stora krafterna i samhällsutvecklingen pekar på det. Sedan kan tillfälliga chocker som senare årens inflation komma över oss ibland. Men de ska bara vara tillfälliga.

/Claes Hemberg

2 kommentarer

 1. Petri luukkonen säger:

  Var inte denna artikel lite förvirrande?!!?
  Normala realräntan 0%? Lite lågt?
  Styrräntan ska mot 0%,. När vi har ett inflationsmål på 2%.

  • Claes Hemberg säger:

   Petri, goda tankar. Ja, verkligheten kan te sig förvirrande, om vi tror att myndigheter bestämmer över den… Kruxet är att verkligheten bestämmer mer än centralbankerna. Så även om de vill se en inflation på 2% så säger IMF att den naturliga räntan är lägre på grund av demografi, låg tillväxt, stora investeringar i elektrifieringen mm. Låt oss följa frågan. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *