Hem » PPM blir bäst i klassen

PPM blir bäst i klassen

PPM höjer nu äntligen kraven på pensionsfonderna, efter 20 år. Fond-torget går i ett slag får sämst till bäst i klassen. Stora sopiga bankfonder åker ut. Dyra generationsfonder dumpas. Vinnarna blir svenska folket. För kvar blir bara lågprisfonder och de klart bästa fonderna. Bara det obligatoriska omvalet saknar jag.

Under två årtionden har svenska folket sparat många pensions-miljarder i PPM-systemet. Tanken var fria val. Bristen på fonder gjorde att staten öppnade för alla. Och alla fonder kom in. Billiga, bra, dåliga och direkt oseriösa…

För spararna bryr sig bara 4 minuter och inte 40 år som pensionssparandet pågår. Det har gjort att sparare fastnat i många fonder som tar mer än de ger.

Därför är det på tiden att staten storstädar. Att det inte skett tidigare beror på glappet mellan pliktfulla statstjänstmän som varnat, men ointresserade pension-politiker upptagna med annat.

Närmaste 2-3 åren får vi nu äntligen en liten PPM-revolution, till spararnas fördel. Fonder med dåliga betyg åker ut. Hela 2 av 3 fonder får biljetten. Ut åker storbankernas dyra dåliga fonder som under årtionden nästlat sig in på svenskarnas konton, inte längre får vara med.

Vid PPMs skampåle kommer finns förutom dyra dåliga Sverige- och globalafonder, även blandfonder och så kallade generationsfonder. Ryggraden i många storbankers fondutbud med andra ord.  Fuskande bedrägliga aktiva fonder, har de också kallats. Dyra men inte alls aktiva, med andra ord. Nu förlorar bankerna de årliga miljardintäkterna…

Skampålen kommer samla fonder för cirka häftiga 400 miljarder kronor. Av totalt 1 400 PPM-mdr. Det rör sig om så stora volymer som ska flyttas om att det inte år att ordna på en vecka eller månad, utan kommer att ta 2-3 år. Fondpengarna ska sedan spridas till de som är bäst i klassen, enligt PPMs egen granskning. Som nu äntligen blir av.

Många hundra tusen svenska PPM-sparare kommer därmed gå från fonder med betyget 1-2 stjärnor till istället riktigt bra 4- och 5-stjärniga. Vinnare är fonder med låga avgifter ömsom de med riktigt vassa prestationer. Dyr mellanmjölk åker ut.

Så stiger PPM:s fondtorg från sämst till bäst i klassen. Det blir en förebild för alla andra fondtorg. Ja, PPM har tidigare inte haft någon riktig kvalitets-granskning. Trots att vi talar om ett av landet absolut mest centrala pensions-apparat.

Sparare kan fortfarande göra allvarliga felsteg i PPM-valet. De allvarligaste är att somna in i räntefonder i 40 år. Därför behöver PPM ytterligare ett grepp. Ett obligatoriskt omval var femte år är det minsta svenska folket skulle begära. Den som inte väljer då, borde få en varm hand tillbaka till PPM-soffan eller AP7 såfan.

Ja, PPM har fortfarande ett stort problem. Den stora jättemajoriteten bryr sig inte. Trots att det en gång valt. Hela 80 procent har inte rört sina val senaste 15 åren. Trots att de många gånger har just dyra och dåliga fonder. Här kommer nu PPM-myndigheten närmaste åren göra svenska folket en viktig gärning. De unga som sparar första gången idag kommer att bli de stora vinnarna. För de slipper alla åren med cowboy- och bandit-fonder när PPM var ett vilda västern…

//claes hemberg

7 kommentarer

 1. Reine säger:

  Du behöver nog läsa på lite om hur Morningstars stjärnor fungerar, eller rättare sagt inte fungerar.

  • Claes Hemberg säger:

   Reine, inte har jag sagt att Morningstar är bäst på jorden. Men de är i alla fall bättre än många ”köpta betyg”. /c

 2. Jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Själv har jag alltid kört med 100% Ap7 aktiefond i Ppm.
  Jag är så imponerad av det att jag kopierar det liknande både privat 100% Avanza Global. Tp 100% LF Global index. Långsiktigt sköter sig själv. Kortsiktiga pengar i sparkonto. Svårt att göra det smidigare och billigare än så här och ändå få utmärkt global spridning. Eller hur?
  Bra jobbat av dig Claes.
  Mvh. Jacke77

 3. Tomas säger:

  Bra folkbildning Claes, tack! Nu är det äntligen klart att skitfonder åker ut ur systemet. Hur ska nu bankerna få in sina lättförtjänta fondpengar…kanske läge att vara på sin vakt:)?

 4. Elias säger:

  Intressant läsning Claes, även fast det är ett flera år gammalt inlägg..

  googlade efter de bästa pensionsfonderna och läste här https://investorunner.com/sv/basta-pensionsfonderna/ att Avanza Zero , Handelsbanken Pension 80 A12 och AP7 Aktiefond ska vara väldigt bra, stämmer det? Väldigt ny på det här med investeringar så skulle gärna lära mig mer. Är det bra att investera i pensionsfonder tidigt, eller finns det bättre alternativ? / Elias

  • Claes Hemberg säger:

   Elias, bra fonder som tänker spara i under årtionden borde vara breda fonder till låg prislapp. För då behöver du inte vaka över dem och du betalar lite för att få se dina pengar växa. PPMs egen fond ”Såfan” är dessutom belånad. Det gör den svårt att välja bort. Den har jag valt /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *