Hem » Vi får en e-krona

Vi får en e-krona

Stefan Ingves är glasklar. Han vill se en e-krona. Det skriver riksbankschefen i dagens Aftonbladet debatt. Han beskriver det både som en samhällsservice och maktfråga. Att landet Sverige har kontroll över sina betalströmmar genom själva kronan och medger att tech-valutan Libra har en internationell roll att spela. Våra affärsbanker lär däremot gruva sig…

Senaste åren har vi hört hur Riksbanken ör positiv till e-kronan. Nu råder det inte längre någon tvekan. Stefan Ingves vill se ”statliga digitala pengar, e-kronor”. Det kan vara bra något år bort. Vad är skillnaden mot idag tänker någon. Jo, du kan ha ett konto på riksbanken, med e-kronor. Parallellt till affärsbankerna. Bara så kan riksbanken ha greppet om vår krona. Ingves skriver:

”Om allmänheten ska ha möjligheten att betala med statliga pengar – i den form de föredrar – så behöver Sverige också statliga digitala pengar, e-kronor.”

Men behöver svenskarna statliga pengar, kan någon fundera. Jo, resonerar svenska riksbanken. När sedlarna inte längre används utan allt sker på swish och i andra digitala kanaler så tappar Riksbanken makten över våra betalmedel. Det är fråga om makt. Om bara affärsbankerna kan styra våra kronor har landet i praktiken ingen egen valuta. Det handlar i sin tur om att ha makten över kronan som styrspak i vår ekonomi.

”Jag anser att en ny lagstiftning bör ge e-kronan samma status som kontanter, gillt betalningsmedel.”

Det handlar nu inte bara på en utveckling i digitaliserade Sverige. Även internationellt spirar frågan om digitala valutor. Facebook har kommit längst med sin Libra. Något som Ingves stöttar.

”Libra-projektet visar behovet av bättre utlandsbetalningar. Vi måste också tänka längre framåt i tiden och utanför nationsgränserna. På sikt borde det vara möjligt att göra billiga och sekundsnabba betalningar dygnet runt mellan olika världsvalutor.”

Det handlar bland annat om att skapa ett modernt alternativ till alla svindyra växlingskontor där privatpersoner skickar pengar över världen till hemska avgifter. Men vi behöver inte vänta på Libra menar Ingves.

”Tillsammans med våra grannländer i Norden och Baltikum skulle vi kunna gå före och skapa en digital betalunion. Om vi skulle lyckas med det kan vi bli ett föredöme också för andra i världen.”

Att vi ska få se stora förändringar, är uppenbart. När allting händer vet vi fortfarande inte. E-kronan ska ha exakt samma värde som vanliga kronan, liksom affärsbankernas digitala krona. Spännande att se hur riksbanken ska in i konkurrensen. Ja, för tävlan bli det; om användare. Undrar vilken ränta som vi kan få på vårt konto hos riksbanken?

Vad säger du om e-kronor/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *