Hem » Pendeln slår tillbaka

Pendeln slår tillbaka

USA har haft några makalösa år med tillväxt. Nu kan pendeln slå åt andra hållet. När USA närmar sig lågkonjunktur och Europa storsatsar på kärnkraft, elnät, försvar och bilindustrin. Då är amerikanska börsfallet och den europeiska börsklättringen helt naturlig.

För tio år sedan var Europas och USAs bruttonationalprodukt närmast identiska. Sedan dess har USAs vuxit 84 procent, medan Europa mest stått stilla och stampar. Efter många år med stark amerikansk medvind och europeisk motvind vänder det nu till Europas fördel på flera fronter.

Techtunga USA

USA har gått starkt i flera år. Dragloken i USA har varit techindustrin, där sju jättar i höstas stod för en femtedel av börsvärdet. Dessa har varit historiskt lönsamma och växande bolag.

De senaste åren har de dessutom eldats på av AI-satsningar, vilket har drivit på både tilltron och övertron.Bolagen har, för att möta förväntningarna, satsat brett på både datahallar och kärnkraftverk för att säkra sin egen energitillgång.

Svagt stelt Europa

Samtidigt har den europeiska ekonomin varit motsatsen: vag och stelbent, med hög arbetslöshet och begränsad förnyelse. Av världens 50 största techbolag är endast fyra europeiska.
Den europeiska industrin är gammalmodig, utan tillräckligt nytänkande, mjukvara och teknologi. Hög arbetslöshet och politisk turbulens har försvagat ländernas förmåga till förnyelse.
Lägg till 170 procent högre energipriser i skuggan av invasionen i Ukraina. Dessutom genomgår Europa en svår omställning från olja till el. Elnät och kärnkraftverk ska byggas för tusentals miljarder. Försvaret ska nu också utökas. Som ett startskott har flera europeiska länder kommit överens om en rad nya satsningar, nya lån och högre mål.

Flyttar till Europa

Resultatet: Det har fått pengar att flytta från Europa till USA. Därför gick den amerikanska börsen också starkt i fjol – men nu tappar den skarpt. Motsatt utveckling ses i Europa.

krav på elbilar växer fort. HembergLägg till att tullarna slår hårdast mot USAs ekonomi. Oro för ny inflation och stigande räntor står för dörren. AI-lyckan dröjer – innan den ger reella intäkter växer tvekan. Kinesiska Deepseek visade dessutom att jättedatorer kan vara små och extremt framgångsrika. USAs ekonomi kan vara på väg in i en lugnare period – en lågkonjunktur som är naturlig men förstärkt av Trumps tullar och handelskrig.

Nysatsningar i Europa

Samtidigt ser Europa både ljusare tider och historiska stimulanser inom kärnkraft, elnät och försvar. Europa är också på väg ut ur lågkonjunkturen. Sverige ser extra starkt ut – här väntas 2–3 procents BNP-tillväxt de närmaste åren. Samtidigt har räntorna kommit ner. Svenska bolag har också klarat lågkonjunkturen väl. Hushållen däremot är illa tilltygade med svag köpkraft, vilket kan försena återhämtningen.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *