Elektrifieringen är trög i europeisk bilindustri. Även hotet om skyhöga böter har de sent reagerat på. Nu svarar politiker: ”Kraven ligger fast. Men räkna på snittet över tre år.”
Under hösten har krisen i europeisk bilindustri blivit allt tydligare. Uppsägningar, nedstängningar och vinstvarningar har haglat över industrin de senaste kvartalen.
Några industriröster har här bett om lägre krav. De vill slippa de historiska böter som nu växer i takt med industrin inte når årsmålet om 25 % elbilar. Andra vill hålla fast vid kraven, för att hålla tempot i elektrifieringen. Volvo Cars tillhör den senare gruppen. Där vd:n är uttryckligen besviken på ändrade regler. Tidigare tydliga regler blir nu otydliga för såväl konsumenter och även industrin.
30 % över tre år
EU-politiker har nu lyssnat, haft krismöten och talar om EU:s bilplan framåt. De säger gärna kraftfull, men det är knappast övertygande.
Istället för hårda krav om 25 % 2025, så gäller nu snittet 30% över åren 2025-2027. Med andra ord ska de nå 30% under perioden.
Hur branschen ska nå dit är fortfarande dunkelt.
Tysk bilindustri har här i januari ökat försäljningen av elbilar med hela 54 %, jämfört med januari året före. För att nå dit krävdes både nya bilmodeller, massiva rabatter och gratis billåneräntor. Något vi kan räkna med även framåt med andra ord.
Mjukvara nyckeln
En väsentlig skillnad är synen på mjukvara, men också bredden i teknik. Det gäller både industrin och politikerna.
När USA och Kina under årtionden utvecklat mjukvara, elproduktion och chip för elektrifieringen, talar EU först nu om en fordonsallians. Lite sent kan en tycka.
De talar om mjukvara för självkörande som att det är en produkt från butikshyllan. När det tar årtionden att utveckla. Det kräver dessutom chip som Europa saknar. Återigen gör EU självmålet och tror att politiker vet hur industrin borde utvecklas.
Istället för att lära av Kina, som redan 2007 införde subventioner för köp av elbilar och därmed fick branschen att växa snabbast och bredast av alla.” Ja, det är köparna och inte säljarna som behöver stöd. Särskilt som europeiska hushåll nu har en ovanligt tärd köpkraft.
Svag efterfrågan
Hittills har europeiska bilbranschen skyllt på svag efterfrågan. Men att de själva har ansvaret för efterfrågan har de inte lika gärna medgivit. Några få har nu till slut börjat bygga egna laddstationer.
Att branschen varit saktfärdig och nära ointresserad är något som märks, men bara mellan raderna.
EU-politikerna lämnar däremot efterfrågan mest till biljättarna. Att de skulle komma med krav på bilbonusar och subventioner är däremot inte klart. De talar om att använda verktyget subventioner. Men det ser nu ut att dröja.
Miljarder i riktade stöd
Istället fokuserar EU på bidrag och byråkrati. Det är en känd europeisk melodi. Istället för att premiera än snabb och vildvuxen marknad, vill de styra och peka ut riktningen. Egentligen tvärt emot Mario Draghis kritik i höstens rapport.
Hur som helst visar EU spenderbyxorna: 1.8 miljarder Euro ska satsas på leveranskedjor. 1 miljard ska satsas på självkörande fordon. 0,5 miljarder satsas på laddinfra.
Andra krav är att; utländska (kinesiska) investeringar i europeisk bilindustri måste gynna den långa tillväxten, säger EU.
Det låter mest som ett politiskt lapptäcke, och om det verkligen ökar tempot i europeisk bilindustri är långt ifrån säkert.”
Mer om krav på elbilar. laddinfra. Draghirapporten
Vad väntar du dig?/claes hemberg