Hem » Välkommen till räntetoppen

Välkommen till räntetoppen

Vi är på räntetoppen. Njut av utsikten. Efter en historisk klättring. Nu ställs nya krav: på att tåla och orka hänga i på hög räntehöjd. Kanske in i 2025. Först där efter når vi nya baslägret för boräntan på någonstans 3,5%.

Snart 2024 vankas nya tider. Nu ska vi inte ränte-klättra högre. Den tuffa backen uppför är avklarad. Nu ska vi härda ut. Vilket kan vara nog så svårt och en konst i sig. Vi måste räkna med hög ränta hela nästa år. Och sedan kan sänkningarna ta många kvartal. Så blir vi inte besvikna.

Mer om räntan

Svenssons egen läxa blir därmed två ord: Stå ut. Med höga priser och hög ränta. Stå ut med ”bara” 4% lönelyft. Stå ut med att ekonomin inte hämtar sig närmast året. Bit ihop. Sedan finns goda tecken också, men det blir till julen 2025…

Varför gör räntan ont? Ja, vi har satt ett ränterekord. Senaste året har Riksbanken höjt räntan åtta gånger. Från noll till fyra procent. Det är en historisk uppgång efter 40 år med succesiva räntesänkningar. Att de gör ont är både begripligt och önskvärt, om du frågar Riksbanken. Och smärtan ska hänga i. För de vill inte ropa hej för tidigt. Och att inflationen kommer igen, i ny förödande våg.

Ja, nu just nu väljer vi indirekt mellan nya höga kaotiska priser – eller ett år med höga räntor. Så klart vi väljer det senare.

Riksbanken kommer i debatten nu minska fokuset på priser som stiger, utan mer tala om hushållens och industrin tålighet. Vi kommer att få beröm, oro och hurrarop.

Vi kommer också att få höra om konkurser, fallande BNP och ökad arbetslöshet. Vilket i denna gång inte är dystert, utan enligt plan och rent av goda nyheter. För det är bara kortsiktigt.

För… Ur askan föds nya tankar och grepp; bättre företag och förhoppningvis även bättre jobb, vardag och förhoppningar. Och dessa tre år med pandemi och prischock kan vi till slut lägga bakom oss.

Sedan lär dyra räntor ändå ge kyliga efterslängar. Den exempelvis knäcka några föreningar med bostadsrätter som få problem med dyra lån, avgifterna kan chockhöjas och bostadspriserna åker ned lite till. Det gynnar unga. Så långt ifrån alla är förlorare.

Klara dyra ränta

Istället flyttar nu debatten fokus: Hur står vi ut med höghöjds-räntan? Prishöjningarna fortsätter samtidigt även nästa år. Några få prissänkningar är vare sig att hoppas på eller att leva för. Kanske några matpriser och bensin priser dämpas, men det är småpengar. De få prisfall som kan singla förbi blir antagligen närmaste osynliga.

Riksbanken säger att den höga dyra räntan kan vara kvar över ett år. Märk att ”de säger”… För vi måste skilja på politik och verklighet. De vill visa att de är beredda att hålla uppe räntan. Av samma anledning hotar de nu med en höjning i februari. En höjning som 99% säkert inte blir av. Men det ger bilden av en Riksbank med handlingsutrymme. Efter februari lär både amerikanska och europeiska centralbanker låter mer mjuka i rösten… Då får Riksbanken svårt att hålla emot.

När kommer då första sänkningen? Mer oberoende analyshus sätter första sänkningen i juni och sedan vankas flera gånger till nästa höst. Om de får rätt? Jag tror de, eftersom de inte har någon politik att ta hänsyn till.

Ja, det är väldigt olika ränte–musik, beroende på vem vi lyssnar på. Vem har rätt? Riksbanken må här vara kompositör. Men de som spelar musiken är marknaden…

Optimisterna hoppas att toppen väntar om 6 månader och pessimisterna säger 2 år. Historiken visar ofta på en topp kring ett halvår.

Svag köpkraft

Krafterna som ekar kvar blir ändå tydliga. Vi får svag ekonomi 2023 och 2024. För det tar tid att växla om. Vi får istället lite mer arbetslöshet och vi hämtar igen lite av vår sargade köpkraft från fallen 22-23. Det är ett litet plåster på inflationssåren.

Samtidigt vill Riksbanken inte sänka räntan för fort. Så med räntan kan Riksbanken hålla hårt och väldigt direkt i örat på svenska konsumenter

2% ränta är naturligt

Ränteläget på lång sikt, blir också en betydligt hetare frågar. För vilken vardag kommer vi tillbaka till, efter all turbulens? Vi kan inte vänta oss noll procents ränta igen. Utan snarare en styrränta på 2 % som vi får tro de stora analyshusen. Det är halvering, från idag. Det skulle ge en boränta på 3,5%. Det blir enklare för många.

Det lär bli våra nya verklighet, efter närmaste ett året på höghöjdsträning. 3,5% blir det nya baslägret. Så glöm åren med nollränta. Det är en historia som många kommer att beskriva som ett misstag.

Mer om räntan

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *