Hem » Nej tack, är viktigt

Nej tack, är viktigt

Just nu pågår jakten efter nästa års nya styrelseledamöter. Men det osar lätt cigarrprat mer än bolagsprat.  Ja, det finns fler goda skäl att tacka nej till styrelsejobb. Här mina 5-topp-Nej.

Styrelsejobbets ABC

Klubben: Det vanligaste skälet att tacka nej är att styrelsen fokuserar mer på att odla personliga vänskaper före bolagets affärer. De diskuterar mer segelbåtar och egna fastigheter, än bolagets utmaningar. Dessa klubbar är också rädd för kvinnor som kan rubba cirklarna.

Garderoben: Här hittar du ägare som vill klä på bolaget och sälja så snart det går. De rustar även upp styrelsen med fina namn, men saknar verkliga ambitioner. Försäljningen kan säkert ge ekonomiska vinster. Men knappast bygger det bolag, erfarenheter, långsiktighet eller nya styrelseuppdrag.

Sekten: Att analysera en ny häftigt banbrytande affärsidé kan vara oerhört svårt. Lägg till att visionären och sektledaren samtidigt försöker göra ett bolag av det hela. Allt detta kan vara lovvärt. Men är det köpvärt? 999 av 1000 idéer bli aldrig bolag.

Sandlådan: Bolag på fallrepet kan plocka in nya i styrelsen för att fälla avgörandet. De talar gärna om att skapa samsyn. Men i själva verket vill ena falangen kasta ut den andra. Nej, den sandlådan är inte mycket att lägga tid på.

Björnfällan: Bolaget har stora problem, som ingen talar om högt. Ägarna är inte riktigt inkopplade. Styrelsen letar nu efter nya personer som kan komma in och klä skott och sedan bli syndabockar. Det kan vara juridiska brister, fel i rapporteringen, utlandsetableringen…

Museet: En affärsidé kan ebba ut och närmast dö, men bolaget puttrar ändå vidare. Ofta familjeägt. Ägarna kan då hoppas på att nya styrelseledamöter ska hitta diamanter i grustaget. Men varför ta en sådant dödsdömt uppdrag. Stäng ned.

Styrelsejobbets ABC

Vad tackar du nej till?/claes

2 kommentarer

  1. Ove Liljedahl säger:

    Jag tackar nej om det saknas Ägardirektiv och om ägarna inte förstår/accepterar synsättet att styrelsen alltid verkar för bolagets bästa!
    … i övrigt tycker jag att din beskrivning är en alltför negativ bild av bolagsstyrning 2019.
    Ove Liljedahl, Styrelseinstitutet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *