Matpriserna kan nu, efter flera hemskt dyra år, börja falla i spåren av tullar, räntor och kronan. Diskuterar vi på tv4. Samtidigt finns varningar om långsiktigt dyrare matpriser.
Maten steg kraftigt under den stora inflationsvågen kraftiga 28 procent. Åren därefter steg priserna långa tider nära noll. Senaste året har matpriserna stigit i en andra våg och priserna är senaste året upp hela 5 procent.
Orsakerna är flera:
Skördar slår direkt mot priserna. Flera priser är därför tillfälliga både uppåt och nedåt. Skördarnas omfång kan både höja och sänka priserna. Senaste året är det uppåt. Kaffe och choklad är kring 30 procent senaste året. När skördarna återvänder så faller också priserna tillbaka, visar en ECT-rapport.
Tullar är nyckfulla matpriserna. Ett tull-drabbat land är Vietnamn. Där kan höga tullar på kaffe mot USA innebär att de istället skickar samma skördar till Europa. Vilket då skulle ger Europa överutbud och pressade priserna.
Kronan hjälper nu också matpriserna nedåt. En stark krona göra matimporten billigare. Och eftersom vi importerar hälften av all vår mat borde stark krona göra avtryck i matkorgen.
Räntan som fallit, borde också börja synas i matpriserna. Bönderna har ju lån för sina maskiner, liksom mataffären kan ägas av handlaren som tagit lån för bygget. När räntorna nu kommit ned och nära halverats senaste året borde det också pressa matpriserna.
Mer om priser energipriser matpris
/claes hemberg