Hem » Libra tänkbar världsvaluta

Libra tänkbar världsvaluta

Libra kan bli nästa världsvaluta. Som en e-dollar. Jag har inget bättre tips. För den prickar in kravet på en digital världsvaluta. Det passar Facebook, men även Apple, Amazon, Google. Först måste vi bara glömma alla sopiga kryptiska föregångare, som stör bilden och får politiker och centralbanker att än så änge oroas istället för att se möjligheterna. Även valutor mår bra av konkurrens. 

Det är nu tio år sedan den första digitala valutan föddes. Bitcoin. Efter åtta års tystnad for den i skyn 2018. Upp som en sol och bränd som en pannkaka. Inte nog med uppskattningsvis 5 miljoner nyfikna köpare chansade vilt och förlorade stort. Över 1 000 andra låtsasvalutor föddes och lurade många andra.

Varför säger jag låtsasvalutor? Jo, för de har det gemensamma med monopolpengar. Ingen garanterade deras värde. Nonsens, kort sagt. Och just här slutar historien och här börjar Libra.

För valutors hela vara eller inte vara, handlar om trovärdighet. Litar vi på att valutan fungerar på ett bra sätt, så är använder vi den. Det i sin tur bygger på distribution och säkerhet. Låt mig ta dem en och en.

Trovärdighet. (Här hade Bitcoin noll. Ingen garant lovade ett värde. När brott uppdagades fanns ingen att kräva på ansvar.) Det är just här Facebook träder in som en tänkbar garant. Vi talar ändå om ett globalt bolag med 2,4 miljarder människors tillit. Bolaget kommer i så fall förstås lägga enorma investeringar på att få en väloljad valuta. Tror någon att de sätter sitt globala bolag på spel för en valuta. Naturligtvis kan de även tjäna pengar på valutan. Men de blir inte ensamma med egen valuta. Apple, Google, Amazon mfl kommer snart med samma upplägg. Och de blir inte dyra, utan antagligen enormt mycket billigare än vår föråldrade bankvärld.

Distribution. Javisst. Varje månad använder över 2 miljarder människor Facebook och kan förstås använda Libran. Tänk dig alla länder med hysteriska räntor, inflation eller korruption. De finns regioner och landsändar som helt saknar bankkontor. Så kan Libra sopa banan med en rad banker, växlingskontor och andra lurendrejare. Tänk bara alla korrupta diktatorer. Snart kan vanligt folk sms:a sina Libra istället.

Säkerhet. Återigen talar vi ett av antagligen världens mest it-skyddade bolag. Visst har de misslyckats häromåret och gjort bort sig. Cambridge analytica minns vi. Just därför är de antagligen bättre än de flesta andra på planeten.

Kriminalitet är också säkerhet. Naturligtvis finns en oro för att ett techbolag här inte är lika noga som kanske en bank. Först måste vi bara glömma bort några svenska banker, några amerikanska, en hög med pannabrev, tvätterier mm. Och naturligtvis kommer eko-poliser i en rad länder granska Libran som allt annat. Utifrån ett etiskt perspektiv tror jag många ser Facebooks stå högre än majoriteten av svenskar banker.

Tål vi Facebook som en maktfaktor. Nej, tycker centralbanker, politiker och affärsbanker. Men trovärdigheten är upp till 2,4 miljarder användare att avgöra och bevisa. Eller måste du ha ett land i ryggen för att har rätten till en valuta? Med tanke på hur många länder som är skuldsatta upp över öronen, kanske en Libra är ett betydligt tryggare val.

Kan de lyckas rent tekniskt? Här är flera kritiker tuffa. Först när någon prövat vet vi lite mer. Varför inte, tänker jag.

Vem ska bestämma värdet på den, tänker kanske du. Försnacket talar om att den ska kosta som dollarn eller en korg med valutor. Så den ska inte bli egen egen, utan bara som en e-dollar. Enklare och billigare att sprida.

Är det naivt att tro, att en techbolag, kan starta en seriös valuta? Tvärt om menar jag att det är just dessa sociala jättar som kan det. Har de vårt sociala förtroende så har de också vår plånbok. Inte för att jag hänge på fejan eller att jag äger aktien. Nej, eftersom en valuta är just bara en social färdighet.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *