Hem » Bankindustrins dödryckningar

Bankindustrins dödryckningar

Rekordvinster och ändå stora uppsägningar och stängda bankkontor i USA, Europa och Sverige. Är detta de stora bankernas död? Som vi känner den: Antagligen. 9 av 10 bankanställda behövs inte, när moderna banktjänster tar över. Hur ska detta sluta? Jo, det är startsignal för konsumenterna att: ”Ta för dig!”

Senaste tio åren har bankerna stängt ett kontor i veckan… Över 600 kontor är borta. Men nu händer något mer, starkare och tydligare. Bankernas ryggrad; den stabila kundkretsen och stabila it-systemen, håller på att krackelera.

Oligopolet är brutet, kundnöjdheten faller och kunderna smäller i bankdörren. Det finns ju idag enormt många nya vassa och smarta tjänster som bemöter kunderna på ett mer modernt sätt. Dessutom är nykomligarna billigare, snabbare och enklare att begripa.

Lägg till att bankernas sista halmstrå boräntorna håller på att förtvina. När räntan är körd i källaren och nya uppstickare står som spön i backen, så får inte bankerna några gratisvinster från bolån längre. Det är därför vi ser en ny våg av nedskärningar. Och den lär pågå några år.

Varför gör bankerna inte bara ett jättelikt lappkast? Kan vi undra. Kan de inte lära sig av misstagen och styra om skuten? Som andra bolag gör.

Frågan är om det inte är för sent. Det har gått för långt ut på plankan. De kan vara fast i sin egen gamla framgång. Att omvärlden förändrats tycks de inte riktigt ta in.

För banker styrs av tjänstemän, som är där för att 1) lämna jämn utdelning till ägarna och 2) behålla sitt jobb. De är inte anställda för att förändra, utveckla och utmana. Därför är bankerna kvar i gamla produkter, trista tjänster och uråldrig datasystem från 70-talet. De har följt mantrat ”sitt stilla i båten” lite väl noga, kan vi säga idag. Men det var ju en succé i flera årtionden.

Senaste åren rasar bank-teaterns fasad. För konsumenten jämför. När konsumenten lätt kan jämföra i sin mobil, så dras bankernas produkter i rännstenen. Det gäller rä ntor, avgifter, fonder och inte minst servicen.

På di.se om bankkrisen.

Ja, servicen och tekniken är idag tätt förknippade med varandra. De går inte att hålla i sär. För att ge modern snabb service krävs moderna snabba datorer.

Inte som idag, där varje storbank har över 1 000 dåliga ihopkopplade datorsystem. En mardröm för den som vill ge service.

När när en god vän ville ha ut senaste årens fondtransaktioner från Swedbank skulle det kosta 50 kronor per a4 och ”återkom om några dagar” så får du det i ett kuvert. Orsaken är att faktan fanns i fem olika datasystem. Samma fakta kan en modern bank ge på 1/100 sekund.

Tekniken svar bankernas språngbräda på 80-talet har blivit deras stupstock. Bankernas datorhallar blir museer över fornstora dagar. En slags datorkyrkogårdar. Att bygg om skulle kosta miljarder. SEB prövade det för tio år sedan och stoppade projektet när ägarna hellre ville behålla utdelningen.

Handelsbanken svarar idag med att säga upp 900 medarbetare och redan talas det om en del 2. Heliga kor får gå gatlopp. Handelsbanken ska nu stänga ned kontor.

Swedbank annonserar i morgontidningen om skolor i mobil-banking. De betalar annonser för att locka folk till kontoren där de ska lära sig att använda mobilen. Kanske borde banken fråga sig om bankens mobila tjänst är en aning väldigt mycket gammalmodig.

Bankindustrin som vi kände den – är på väg mot sitt slut. Istället föds nya tjänster, avgifter och nivå på service.  De nya bolagen klarar sig med 1/10 anställda. För datorerna gör merparten av jobbet. Det är bara för folk att lapa i sig. För bättre och billigare smakar bättre.

Här mer om banker och om bankkrisen.

/claes hemberg

En kommentar

  1. Helt med dig på detta. Vi har gått över till Avanza, Lysa och snart även med bolånet till en uppstickare. Jag upplever bättre service och transparens och så klart, bättre priser/avgifter.

    Försäkringsbranschen nästa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *