Hem » Lemonade sura +139%

Lemonade sura +139%

Nät-försäkringarna Lemonade ruskar börsen med +139% i börsdebuten. Men inte har de ruskat om branschen. Inte alls. Att deras aktiekurs rusade handlar mer om HUR de pratar än HUR de faktiskt förändrar sista bortglömda träsket i finansvärlden… 

Försäkringar måste vara en av de sista dammiga utposterna i finansvärden. Alla andra delar i vår plånbok – som räntor, aktier, fonder, pensioner och lån har verkligen förändrats senaste årtiondena. Vi har sett rejält sänkta avgifter, mer service och bättre avkastning.

Men inte i försäkring. För här talar vi om århundraden av strukturer, hierarkier och långa avtal. För i samhället för digitala lösningar så var trygghet detsamma som papper, luntor och lång historik. Elefensbenstorn som gnistra och glimma.  

Därför var det kul när amerikanska Lemonade startade. Med ett nytt tilltal och fräschör. De vill göra försäkringar skoj. Men innehållet var inte någon revolution. Jag hittade visserligen bättre service. Genom sminket lös annars mest samma gamla tjänster och priser. Ingen riktig konsumentnytta. Det är mer gul förpackning än nytt tänk. Surt på sikt, tänker jag. När konsumenten inser att det var mest yta.

Hur kan då Lemonade-aktien rusa 139% första dagen? För försäkringar är den mest bortglömda mammuten i finansvärldens museum. Den har länge varit just trist, seg, tröttsam ledd av en lång kö med aktuarier… Ja, de är siffer-jonglörerna kolosserna lutar sig mot. Väldigt långt ifrån kundernas vardagsbekymmer…

Turligt nog kan vi konsumenter ändå bättre, på egen hand. För även om den digitala världen inte nått försäkringarna, så har den nått oss människor. Vi kan minsann jämföra, räkna, testa och upptäcka hur enkelt vi kan få mycket bättre.

Nyss, för bara någon timme sedan surfade jag runt och sänkte jag avgiften på min egen hemförsäkring med 35%.

Ja, de gamla bolagen är duktiga på att dölja genvägarna till bättre försäkringar. De tvingar in mig i lösningar och paket som jag inte alls behöver. Ungefär som när vi köper resor och försäkringarna snart bli tre gånger dyrare än biljetten…

Vem blev då vinnaren när jag i eftermiddags bytte försäkringsbolag. Folksam. Jo, jag är smått chockad. Min sinnebild var inte att de skulle vara mest flexibla. Tidigare hade jag Dina försäkringar. Men de har smyghöjt priserna senaste åren. Ja, så håller de på… Om ett kvartal kan jag byta igen. Om jag vill.

/claes hemberg

4 kommentarer

 1. Alexandra Bromberg säger:

  hej! läste din blogg mkt när du var på avvanda och på grund av det så började jag med fonder och aktier till mig och mina barn, vilket gått väldigt bra. har aktier i ”stabila” företag som vanligen ger utdelning. Har även några mer osäkra spekulationsaktier, men väldigt väldigt få då jag inte gillar å ta för stora risker( fortnox och minesto). Men nu har jag en fråga. Är intresserad av att köpa norwegian, de ligger ju på botten nu. Att de går i konkurs är väl inte så troligt, eller vad tror du? Jag skulle gärna vilja vet hur dina tankar går kring norwigian.

  Med vänlig hälsning, Alexandra

  • Claes Hemberg säger:

   Alexandra, för att få inblick hur jag ser på investeringar sök på mitt nya engagemang i ”Neox”. Sök både här på bloggen och på Neox hemsida och på nätet. Fokus är här långa innehav i bolag som både års stabila i sin verksamhet och har tillväxt i marknad. Där är Neste, Concentric, Ericsson några exempel.
   När det gäller Norwegian så passar de inte riktigt in i den bilden. Att ett bolag ska flyga över Norge på något sätt är tämligen säkert. Norrmän flyger som få. Men om det är nuvarande bolaget är jag väldigt osäker på. För mycket lotteri. Lägg högst 1 % av sparpengarna där. Fokusera hellre på den första diskussionen långt sparande med stabil tillväxt. Så kan du sova bättre och ha mer tid till allt annat roligt /c

   • Alexandra Bromberg säger:

    tack! uppskattar verkligen att du tar dig tid å svarar. Min strategi är faktiskt långsikt sparande också. Men visst är det kul å ha någon Bubblare i bland, men då får de vara på ett företag jag verkligen tror på. Och norwwgian är kanske inget sådant som jag ”tror” på, så jag skippade faktiskt dem. gjorde köp i investor och kinnevik i dag istället:) Ska absolut läsa om neox :).

    • Claes Hemberg säger:

     Alexandra, att hoppa från lotteriet på Norwegian till långsiktigheten på Investor och Kinnevik kommer antagligen smaka mycket bättre på lång sikt, som trots allt är den tid de flesta av oss har framför oss! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *