Århundradets match var 5 juli 1980, säger några vänner. Ja, det är exakt 40 år sedan. Jag minns matchen som igår. Men exakt samtidigt skedde något betydligt större, under ytan. Världens fattigdom började att backa tillbaka. Och över 5 mdr har blivit medelklass.
Vad har hänt senaste 40 åren? Inte så mycket, kan vi lätt tänka. Vi svenskar hejar på samma fotbollslag, äter samma köttbullar och handlar på Ikea. Ynglingen Björn Borg, som 5 juli 1980 mötte McEnroe i Wimbledon, står idag på tröskeln till pensionär. Jo, Östblocket och även kommunismen föll samman…
Men bortom vår närmaste horisont skrevs samtidigt riktig världshistoria. Vi har sedan dess blivit dubbelt fler eller idag över 7 mdr medborgare på jorden. Det stora vägskälet är ändå att dessa inte föll in i fattigdom, som förr, utan nu har hem, hälsa, jobb och mår bättre än någonsin
Just här kring 1980 tog världen första tydliga steget från fattigdom till medelklass. Fram till dess hade fattigdomen vuxit med folkmängden. Men genom mer demokratisk politik och internationellt samarbete bröts trenden. Från att flest var fattiga, blev allt fler en del av den hyfsat friska och lärde medelklassen.
Fram till 1950-talet och kolonialismen slut dominerade fattigdomen i världen. 8 av 10 medborgare led fortfarande av extrem fattigdom. Alldeles i slutet på 70-talet bryts kurvan på allvar. Globaliseringen i politik och ekonomi som idag ofta beskrivs i negativa ordalag öppnade världen för utveckling. Mest växte ekonomin och medelklassen i Asien och Latinamerika.
Fattigdomen i världen har sedan 1980 backat från över 60% till idag färre än 7%.
Det är så länge sedan vi svenskar upplevde utbredd fattigdom. Det gör att vi varken minns eller förstår dynamiken i detta vägskäl. Men i fattigdom växer sjukdom, misär och brottslighet. Med omvänt lägre fattigdom växer utrymme för nya idéer, lösningar och hopp. Ja, det är vägskäl att komma ihåg.
Och tänk närmaste 40 åren, kommer dessa över 7 mdr människor uppleva modernt liv i flera generationer. En kraft som vi människor aldrig varit med om. Naturligtvis finns också många frågor att lösa, men så många aldrig haft det så bra förspänt är en mycket bra start.
/claes hemberg