Hem » Lärarna lyfts av eleverna

Lärarna lyfts av eleverna

Sverige har 130 000 lärare. Idag möts de 400 finalisterna på Berns. Bland dem utses ikväll Årets lärare på Lärargala. Att det är rätt lärare på plats vet vi, för de är nominerade av sina egna elever, i 34 274 nomineringar…”Elevernas nomineringar presenteras i allt från poesi och noveller till rapp”, berättar Beata Kull, stiftelsen Lärargalans initiativtagare.

För tre år sedan startade studenten Beata Kull, 23 år, startade den oberoende stiftelsen Lärargalan.
”Många med mig har haft helt avgörande lärare. Syftet med galan är att uppmärksamma läraryrket och sprida goda exempel och att höja lärarrollens status i samhället”, säger Beata Kull.

En av prisutdelarna är Spotifygrundaren Martin Lorentzon.

– En lärare är samhällets ryggrad, säger Martin Lorentzon.

Andra prisutdelare är överlevaren från förintelsen Emerich Roth, professor i litteraturvetenskap Ebba Witt-Brattström och entreprenören Gunilla von Planen. Kvällens programledare är Beata Kull samt Claes Hemberg, styrelseledamot i Lärargalan.

I dagen värld där unga har lätt till fakta, tack vare nätet, men kunskap är för många en stor utmaning. Här behövs lärare som hjälper eleven att hitta självkänsla, se sig själva och andra.

I elevernas motiveringar märks tydligt att deras lärare är förebilder, ställer tydliga krav och smittar av sig i lusten till att lära. Flera egenskaper handlar mer om hur läraren behandlar sina elever än hur de lär ut. Ett fenomen som blir viktigare i dagens samhälle.

Under kvällen får lärarna även hyllningar från FN-svensken Jan Eliasson, företagaren Gunilla von Platen, sångerskan Saraha, som artisten Dr Alban och många fler.

 /claes

 

2 kommentarer

    • Claes Hemberg säger:

      Vi kan alla hjälpas åt lite extra! Och alla idéer tar jag varmt emot. Snart nästa möte med Lärargalan…/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *