Hem » Lång sikt borta

Lång sikt borta

(LÄRDOM 2) Svenska vd:ar fastnar ofta vid akuta dagsuppgifter och glömmer ofta den långa sikten. Orsakerna är flera. Lösningarna är ganska enkla. Det säger mig 200 möten med bolag senaste fyra åren. Här flera vanliga vd-misstag.

I den teknikfokuserade vd-andan faller långsiktigheten i skugga av nu:et. Så många bolag jag mötte fokuserar vd:n på nuet, nästa möte och uppdatering.

Det kan vara bolag som är få eller flera hundra anställda. Vd:n tror sig skaffa kontroll och insyn genom fastna i kortsiktighet. När det egentligen är tvärt om.

Första vd-misstag är att göra allt själv. Det påminner om debatten om rut-avdrag. Det har fastnat i halsen även på svenska vd:ar. De vill gärna hålla i möten, stämma av alla budgetar, analysera försäljning… Naturligtvis blir något väsentligt lidande.

Lärdomarna

Andra vd-misstaget är att inte sätta upp långa mål. Nu borde fokuset vara mål 2025. Det är bra tre år bort. Och få verkligen hela organisationen att styra dit hän. Men istället fastnar bolagen lätt vid att räkna timmarna under innevarande kvartal.

Inte konstigt att vd inte hinner med den långa planen och än mindre håll fast vid den.

Tredje vd-misstaget är rädsla för just misstag. Ja, för att sätta en lång plan krävs inte bara analys och planen, sedan behövs nyckeltal att leda efter. Och här kan vd bli rädd för prognoser. För då plötsligt kan ju både styrelse och ägare se om vd gör sitt jobb eller inte.

Nej, jag håller förstås inte med. Bara den som sätter upp mål och en plan kan jag tro på. Den som inte vet i vilken riktning den jobbar kan ju aldrig veta när den lyckas. Det är ju i framtiden medarbetare och ägare investerar. Att inte måla upp den

Alla: Lärdomarna

Vad saknar du? /Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *