Hem » ”Fel exploatera rädsla”

”Fel exploatera rädsla”

Narkos- och intensivvårdsläkare Jacob reagerar på mitt besök på om Vitamin well pekar på att många företag i eller på gränsen hälsobranschen exploaterar människors rädsla. Jag håller med och inte helt…

Jacob har jobbat många år med frågor om vätske- och saltbalans samt nutrition av svårt sjuka patienter. Och han är kritisk. ”Många företag i hälsobranschen lever på att exploatera människors ofta ogrundade rädsla för att inte få i sig tillräckligt med vitaminer, spårämnen, proteiner m.m. för att sälja dyra produkter som sällan håller vad de lovar vid närmare granskning.”

Istället rekommenderar Jacob ”En välbalanserad kost räcker långt för de flesta. Sedan kan man ju köpa en produkt för att man uppskattar smaken, men det är en helt annan sak.”

Jacobs resonemang utgör också mitt grundtänk. Jag dricker helst vatten ur kran och äter bred kost i stället för vitaminer. Men det Vitamin well jag mötte var mer än ”vattenkrängare”. Och det ville jag beskriva.

Deras arbete liknar mer ett engagerat laboratorium. Här tester och utvecklar de produkter med olika grupper av användare, som gym, boxningsklubbar, löpare, musiker mm är ett sätt att arbeta som jag aldrig sett tidigare. En relation till vanliga konsumenter på stort allvar, tolkar jag. Stoltheten bland de anställda var stark och smittsam.

MEN: Att betala för färgat vatten a 20-40 kr flaskan förstår jag fortfarande inte. Att sälja vitaminvatten eller prylförsäkringar blir lätt att sälja något på konsumentens osäkerhet och vilsenhet…. kan jag tänka.

Med andra ord kan jag fortfarande tycka att unga konsumenter kanske inte i första hand borde utveckla sin ytliga livsstil med hjälp av färgat vatten, utan leta efter andra värden i livet. Men så vet vi att i synnerhet unga människor kanske behöver just ytligheten som lättare insteg för att börja diskutera, pröva och undra över livets större frågor. Då blir detta färgade vatten en flört för att nå fram och förstärka diskussionen om träning, välmående och förhoppningvis lite mer självinsikt. Jag hoppas det. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *