Hem » Eva stoppade stenkrossen

Eva stoppade stenkrossen

Skanska och politikerna planerade en stenkross i Nacka. På en 30 meters höjd ut över ett stort villaområde. Då engagerade sig läraren Eva Nisser, ordnade många möten, samlad in protester och genomförde ett spektakulärt ljudtest. Ett strålande exempel på folkets röst och att demokratin fungerar.

”Sedan ett halvår har jag jobbat halvtid med frågan”. Det började med att Eva skrev brev och tog väldigt många telefonkontakter med kommunen. Men de var mest ointresserade. Politikerna gillade ju stenkrossen som extra inkomst.

Eva började då samla in proteströster. Utanför lokala Ica-butiken har Eva och de snart 25-talet aktiva stått flera timmar om dagen senaste månaderna och samlat in totalt 4 600 proteströster. Även detta hjälpte inte för att övertyga politikerna.

För att ge grannskapet en upplevelse av oljudet som väntade, valde Eva Nisser & Co häromdagen att spela upp motsvarande ljud från en stenkross. På rätt volym; 120 decibel. Dånade ljudet av krossade stenar.

Värstinghögtalarna placerade vi nära den plats där stenkrossen var planerad. Samma slags högtalare som på Roskildefestivalen använde. Vi var tvungna att dela ut hörselskydd till de passerande.”

De gjorde testet i lördags eftermiddag när många människor var hemma i området. Och reaktionerna blev starka.

Första tänkte de köra högtalarna en kvart. Men efter 5-6 minuter hade reaktionerna redan blivit för starka.

”Två äldre damer ringde från 5 och 7 km på andra sidan viken och berättade att de hörde oväsendet.”

En skola i demokrati, kort sagt. Som fler, många fler, borde bli inspirerade av. När kommuner, organisationer, samhället eller företag inte lyssnar. Det är inte lätt att höja rösten men går. Om inte annat med hjälp av högtalare på 120 decibel.

Sedan kan jag verkligen fundera på ett bolag som Skanska. Hur kan de ens föreslå en stenkross mitt bland boende…

Vilken folkröst saknar du?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *