Hem » Lågpris bara början

Lågpris bara början

Konsumenterna lär älska prispressen. Vågen av lågprisvaror som bilar och kläder från Kina är bara början. Men prispress är besvärlig för gamla europeiska märken.

Denna nya lågpristrenden från Kina är en reaktion efter pandemin. När kineserna själva satt mestadels inlåsta slutade de konsumera, vilket ledde till att det kinesiska varuflödet styrdes om till ökad export.

Sverige är ett talande exempel. Under det senaste året har vi ökat importen från Kina med 5 %, medan vår export till Kina endast har ökat med 2 %.

Lågpris lockar fler

Senaste årens stora inflationen har fått europeiska konsumenter att se sig om efter billigare alternativ. Lågpriskedjor i Sverige går bra, och vi importerar också rekordmycket lågprisvaror.

Shein Temu lockar svenskar E-handelsaktörerna Shein och Temu står för ett nytt grepp: ultra-export. De talar om tusentals nya varor varje dygn. Varje vecka byts sortiment. Inte som gamla klädjättar byter efter 6 månader. Våra köp där har också ökat med 50 procent bara det senaste året. De designar och producerar veckovis och skeppar via flyg. Villkoren för arbetarna är mindre känt.

Nej, kvaliteten har jag inte heller granskat. Det talas om att de producerar motsvarande 88 jumbojet per dag. Bara tyskarna köper varje vecka 400 000 paket från Shein. Ja, konsumenterna älskar lågpris. Det vore inte konstigt om vi får se fler konkurser i Europa nu efter svag julhandel.

Kinas kvalitet ikapp

Samtidigt har Kinas export allt oftare nått eller överträffat europeiska kvalitetsnivåer, vilket märks inom allt från maskiner till fordon och mjukvara. Europeiska biljättar medger alltmer öppet att de har tappat mark.

Dessutom har kineserna minskat sitt intresse för att köpa europeiska produkter, särskilt inom bilindustrin. Som ändå varit hjärtat av industrin senaste hundra åren.

Tappat halva exporten

Europa har förlorat här hälften av sin bilexport till Kina, då kinesiska konsumenter numera främst köper elektriska fordon, ett område där Europa hittills inte haft lika mycket att erbjuda. Vi saknar både batterier och mjukvara.

Frågan är när kineserna även kommer att sluta köpa europeiska maskiner och verktyg, vilket skulle kunna leda till ökad stress och en fördjupad industrikris i Europa.

När detta sker, säger du? /Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *