Hem » Kronan historisk

Kronan historisk

Kritikerna kring kronan har vaknat. För kronan är historiskt svag just nu. Men sådant händer ibland. Visst blir det dyrt att resa utomlands, men kronan hjälper oss i kyligare tider och dämpar kriser. Här en krönika om kronan. Och kronan kan klara även den här pärsen. Om vi vill.

Det är så lätt att kritisera kronan när den är ovanligt svag. Det är lätt att få medhåll och klagande nickningar. Men vi vet ju varför den är ovanligt svag. Vi har gått igenom en dubbelkris.

Därför är kronan på sin svagaste nivå på 15 år mot euron och 24 år mot dollarn. Detta är historia. Detta är dagar vi kommer att minnas och tala om, lång tid framöver

Krönika om kronan

Men titta på bilden euron har sedan starten år 2000 varierat mellan 8 och 12 kronor.

Dollarn har gjort samma resa mellan 6 och 11 kronor. Med skillnaden att finanskrisen som härstammade från USA gjorde att dollarn inte for till skyarna då.  Därför var den för 24 år sedan på denna dyra nivå.

Pandemin skakade om och flyttade pengar till stora länder. Sedan kom inflationen, stigande räntor och fastighetsoro. Naturligtvis stack värden till stora valutor.

Men att hålla i kronan måste vi också medge har fördelar. För vår industri och tålighet i svåra tider. Dessutom styr vi själva över sparpaket, reformer och slipper ringa Bryssel.

Och vi slipper den där euro-plågan med nedskärningar och stålbad som en rad länder i södra Europa kämpat sig i igenom. Ja. det glömmer euro-kramarna att tala om.

Här krönikan om kronan.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *