Hem » Kräv 3% i sparränta

Kräv 3% i sparränta

Stigande räntor har inte givit svenskarna rätt betalt i ränta på sparkontot. De är uppriktigt lurade på flera miljarder senaste året. En riktig sparränta bör inte vara vanliga 0,5% utan i veckan ska den vara nära 3.0%. Eller 6 900 kr per svensk, varje år. Det visar statistik från Riksbanken.

Svenskarna glömt bort sin sparränta senaste åren. Det är konstigt. Och dyrt.

Svenskarna har historiskt höga värden på sparkonton. 2 300 miljarder (SCB). Räntan som svenskarna får ut är däremot ovanligt låg. Svenskarnas snittränta på sparkonto tuggar idag på låga 0,5%. Det är historiskt låg.

Sparräntan snittsvensken ger därför idag är 1 150 kr per person och år. Men siffran borde faktiskt vara fem gånger högre eller 5 700 mdr i sparränta varje år. Riksbanken säger det inte rätt ut. Men siffrorna ger spararna bevis.

Och med styrräntan snart på 3%, nu på torsdag, så talar vi om extra 6 900 kr per år. Per svensk. Det är långt ifrån de ynka 1 150 som svensken idag får ut.

Orsaken till detta missförhållande hittar vi i backspegeln. Något dramatiskt har hänt.

Bankerna har undanhållit spararna är riktig ränta. Det är en viktig faktor till att bankerna nu gör rekordvinster på 130 mdr rullande 12 månader.

Styrränta=sparränta

Svenskarnas sparränta har historiskt ofta varit densamma som Riksbankens styrränta. Så var det åren före nollräntan. Då var Riksbankens styrränta och svenskarnas sparränta ofta ensamma. Skillnaden var 0% eller nära noll.

Fram till åren med nollränta fungerade sparrkonton till spararnas nytta. Bankerna vågade inte slira på sparräntan och ge dåliga räntor som idag, i oron för att folk tog pengarna och gick. Men så funkar det inte senaste åren.

Efter nollränte-åren (2015-2020) har svenskarna fått usel sparränta. Senaste månaderna har gapet mellan Riksbanken styrränta och svenskarnas sparränta vuxit kraftigt. Det har aldrig varit så stort senaste årtiondet.

Gapet i ränta nu 2%-enheter

Nu är gapet mellan styrräntan och sparräntan rekordstora 2%-enheter. Detta ger bankerna vinster på 35 mdr varje år. De det rör sig om var fjärde vinstkrona hos bankerna. Som svenskar med sparkonton betalar.

Den stora orsaken finns hos svenskarnas själva. De behöver bara flytta pengarna. En aktör som SBAB och även Coop ger betydligt mer rimliga 2.25%. Och i veckan lär de höja.

Det kan vara värt ett klick och flytta pengarna. För att hämta hem dina rättmätiga 6 900 kronor närmaste året.

Bryr du dig om din sparränta?/claes hemberg

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. PO Hörnqvist säger:

  Jag undrar vilket värde inlåningen har för bankerna? Bankerna kan ju själva gratis i sin bokföring ”skapa” pengar till sin utlåning som de i sin tur tjänar sina intäkter på (eller…?). Så vilket värde har då idag inlåningen för bankerna?

  • Claes Hemberg säger:

   PO, varje bank räknar på sitt sätt. Exakt hur har jag aldrig läst. Allt beror på alternativet – hur de kan låna vidare samma pengar till andra. Alternativ-kostnaden. /c

 2. Tomas säger:

  Komplett bank har i dagsläget 2,35% i sparränta och betalar ut räntan varje månad…ränta-på-ränta kickar in fint då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *