Hem » Konsumenträtt kräver fakta

Konsumenträtt kräver fakta

Riksrevisionen vill träffas och diskutera konsumenträtten, hör jag i luren. Ja, men självklart. Att möta våra svenska myndigheter är som att få träffa Axel Oxenstierna själv. Ps. har du några förslag om konsumenträtt så bara skriv.

En god vän har bott i många länder. Varje gång han ska flytta kan räkna dagarna som korruption låser hans möbler i hamnen. Istanbul är hittills värsta exemplet. Det tog en sju veckor att få loss möblerna och kostade 27 000 kr i mutor.

Då säger jag bara Axel Oxienstierna som på 1610-talet la grunden till våra svenska institutioner. Att de måste vara självständiga mot Kronan. Sedan dess har landet letts av en kader enväldiga statstjänstemän.

Därför litar vi på våra myndigheter och samhället fungerar smidigt, som i få andra länder. Det märker jag själv i kontakten med lantmäteriet, skatteverket, pensionsmyndigheten, finansinspektionen, konsumentverket… och då är det naturligt att ställa upp och föreläsa, diskutera och analysera.

När det gäller konsumenträtten så vill jag fokusera på rätten till fakta. Då menar jag bla vederhäftiga jämförelser. Snitträntan i bolån är ett bra exempel. Men det räcker inte. Kraven måste skruvas hårdare. Frågan är ”HUR bankerna måste visa fram uppgiften”. Först då blir det konsumenträtt. På samma sätt borde konsumenträtten stärkas inom pensioner, fonder, avgifter, långa avtal… Och naturligtvis går jag in på hur avsaknad av flytträtt, århundradets fadäs. Betalbolaget Klarna är just nu en av min sämsta exempel. Jag har handlat genom dem tio gånger senaste åren. Hälften av gångerna har jag fått fel och ofta en dyr betallösning. Och de använder ”smooth” som löfte… Not!

Någon kan visserligen hävda att Axel Oxienstierna kuppade igenom detta, när drottning Kristina var barnregent… men det är en annan historia.

Vilka frågor till konsumenträtt vill du dryfta?/claes hemberg

2 kommentarer

 1. Andrej Simson säger:

  Bästa Claes Hemberg
  Jag har sökt info om konsumenträtt mot lantmäteri. Hittade din intressanta sida…
  Vet inte om du kommer eller kan svara men frågan är i nivå på direkt till överdomstol-
  Lantmätaren i Gbg får in en ansökan från oss, styckning av en tomt i Hovås. Inget konstigt, det finns bygglov, men avvaktar på lagakraft då en granne ger sig inte.
  Nu återkallar vi samma ansökan, pga att slippa grannens överklagande igen.
  LM skickar ganska snart ett mail med HOT om kostnader för sk. påbörjat arbete” 25 tkr. När de hävdade att hela förrättningen skulle kosta 25 tkr
  Har man någon rätt mot LM?

  • Claes Hemberg säger:

   Andrej, tack för frågan. Men nu frågar du om något som är långt utanför mina domäner. Mitt bästa råd är att tala med Lantmäteriets klagomål-ansvarig. Hen vet var gränserna går. Min erfarenhet av statstjänstemän är att de kan reglerna. Men naturligtvis finns det även där människor som begår misstag.
   /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *