Hem » Konsumenträtt kräver fakta

Konsumenträtt kräver fakta

Riksrevisionen vill träffas och diskutera konsumenträtten, hör jag i luren. Ja, men självklart. Att möta våra svenska myndigheter är som att få träffa Axel Oxenstierna själv. Ps. har du några förslag om konsumenträtt så bara skriv.

En god vän har bott i många länder. Varje gång han ska flytta kan räkna dagarna som korruption låser hans möbler i hamnen. Istanbul är hittills värsta exemplet. Det tog en sju veckor att få loss möblerna och kostade 27 000 kr i mutor.

Då säger jag bara Axel Oxienstierna som på 1610-talet la grunden till våra svenska institutioner. Att de måste vara självständiga mot Kronan. Sedan dess har landet letts av en kader enväldiga statstjänstemän.

Därför litar vi på våra myndigheter och samhället fungerar smidigt, som i få andra länder. Det märker jag själv i kontakten med lantmäteriet, skatteverket, pensionsmyndigheten, finansinspektionen, konsumentverket… och då är det naturligt att ställa upp och föreläsa, diskutera och analysera.

När det gäller konsumenträtten så vill jag fokusera på rätten till fakta. Då menar jag bla vederhäftiga jämförelser. Snitträntan i bolån är ett bra exempel. Men det räcker inte. Kraven måste skruvas hårdare. Frågan är ”HUR bankerna måste visa fram uppgiften”. Först då blir det konsumenträtt. På samma sätt borde konsumenträtten stärkas inom pensioner, fonder, avgifter, långa avtal… Och naturligtvis går jag in på hur avsaknad av flytträtt, århundradets fadäs. Betalbolaget Klarna är just nu en av min sämsta exempel. Jag har handlat genom dem tio gånger senaste åren. Hälften av gångerna har jag fått fel och ofta en dyr betallösning. Och de använder ”smooth” som löfte… Not!

Någon kan visserligen hävda att Axel Oxienstierna kuppade igenom detta, när drottning Kristina var barnregent… men det är en annan historia.

Vilka frågor till konsumenträtt vill du dryfta?/claes hemberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *