Värm upp minnet. Pröva fakta baklänges. Ifrågasätt detaljer. Pressa inte på. Det lär jag mig på en föreläsning i Uppsala. Nu vet jag bättre hur jag ska förhöra mitt eget minne. Lärare är svenska militärens förhörsledare Carl och Daniel. (Nej, de vill inte vara med på bild.)
”Förhöra mig själv” låter kanske märkligt. Men om jag i efterhand verkligen vill veta efter exakt vad jag sett eller upplevt så finns det här några särskilda tekniker. Häromdagen läste jag boken Skärmhjärnan. Igår besökte jag de öppna föreläsningarna vid psykologidagen i Uppsala. Militärens förhörsteknik spänner över både lyssna, fråga, möten och textanalys.
a. Bli kompis med minnet. Myten säger att vi kan pressa fram sanningen från minnet. Men det är snarare tvärt om, säger Carl. Den pressade hjärnan slår bakut. ”De personer och även fångar som pressas hittar på sanningar”. Det handlar istället om att bygga förtroende och sakta framfart. Freuds soffa kommer till heder.
b. Börjar från början. Minnet behöver sedan en mjukstart, för att komma igång. Säg att du vill minnas en föreläsning. Börja då med att fundera över morgonens, frukost, smak på kaffet…
”Börja alltid från början, så att minnet värms upp. Var noga med detaljerna redan från början, då väcker du detaljminnet så att det verkligen kan göra sitt bästa i den situation som du verkligen vill minnas”.
Att börja en bra bit före själva huvudfrågan gör också att hjärnan sätter minnet i ett sammanhang och då blir hjärnan mer analytisk.
c. Berätta baklänges. Efter att du första gången berättat i kronologisk ordning, vänd på minnet och försök att gå baklänges genom samma upplevelse och situation. Gå i tanken baklänges genom samma rum, rörelser och dialog. Då brukar vi uppfatta helt andra saker, som är både djupare och rena motsägelser…
d. Ställ exakta frågor. Efter den spontana berättelsen kan du gå djupare in och detaljfråga om särskilda situationer för att väcka andra perspektiv. ”Vad doftade det där”, ”Var det kallt”. ”Vad hörde du”. Detta kan hjälpa minnet att hitta nya vägar in till en episod.
e. Vänta inte. Minnet är en färskvara. Ju tidigare du tänker tillbaka desto bättre. ”De första 72 timmarna är helt avgörande. Efter det har minnet mycket svårare att hitta tillbaka.”
Föreläsarna Carl och Daniel och publiken diskuterar också en hel del om ordval, textanalys, tidshopp och val av pronomen som gör förhörsteknik till riktigt spännande. Carl har även bestämda åsikter om andras intervjutekniker.
”Amerikanska polisen väntar i snitt 9 sekunder innan de ställer första frågan. Otålighet kan förstöra hela vittnets trovärdighet. Låt dem prata fritt först.”
”Journalisters intervjuteknik är också ofta väldigt dåliga. De ställer för många frågor alldeles för tidigt. En bra intervju behöver mycket mer tid”.
Hur gör du för att minnas? /claes hemberg