Hem » Kloka inkännande Dag

Kloka inkännande Dag

Dag Rolander var en ovanligt stark stjärna. I omtanke och kunskap. Många känner igen honom som den skarpaste av börsanalytiker. Som rumskamrat under många år var Dag både en nära vän och ett levande universitet.

Dag Rolander, 66, har efter kort sjukdom lämnat Bohuslän och börsen. Han som älskade att bada i kalla saltvatten och i heta börssiffror.

Många har mött Dag med en hög papper under armen uppe på podiet. Han ska föreläsa om börsen och konjunkturen. Snart yr begrepp, siffror och papper. Dag flikar in amerikansk politik, viltsvin, historia, yttrandefrihet och mycket humor. Publiken applåderar och jublar.

Vi flyttade ihop under it-kraschens dagar i en skrubb på Avanza och kämpade där i över tio år. Analytikerna Dag, Herman och jag. Sedan dess har vi delat nyfikenhet, våndor och skratt. För mig var Dag ett fulländat och mitt främsta universitet i livet.

Dag problematiserade och redde ut långa skeden och överblickade perspektiv som var större, bredare och mer detaljerade än de flesta. Han skrev analyser, krönikor, böcker, körde föreläsningar och gjorde tv och poddar.

Dag var också en personlig och räddande ängel under tuffa svåra arbetsdagar. Han var uppriktig och klok som bara en riktig vän kan vara. Utan Dags erfarenheter och humor hade jag aldrig klarat mitt jobb. Och kiknat så mycket i skratt.

En morgon rusade Dag in på kontoret och utlyste en skönhetstävling. Vi var ju bara tre gubbar på rummet. Vad vi inte räknat med var att både Dag och jag taktikröstade på vår äldste gentleman Herman, som vann storstilat.

Vi hade också många tävlingar i att förutspå närmaste året i siffror, fakta och namn. Peter och Fredrik deltog ofta. Det gällde att gissa vinnare i politiska val, priset på kronan, konjunkturen eller nobelprisstagare. Dags generösa allmänbildning överträffade det mesta.

Dags 50-årskalas går också till historien. Han hade nämligen på förhand bönat och bett varje gäst att ”just du måste hålla tal.” Middagen med fantastiska tal pågick därmed långt över midnatt. Storbandsjazzen fortsatte sedan till gryningen.

En annan dag dansade Dag ur sommarhuset i Stockevik klädd som brevbärare, med byxor, skjorta och mössa. Varför då, måste en fråga. Dag gav genast en rak motfrågan: ”Gissa vad byxorna i prima nylon kostade på Överskottslagret. Resten fick jag på köpet”.

Vi fiskade hummer, krabbor, lagade mat i jordgryta, bakade bröd, cyklade, besökte historiska platser och mest av allt diskuterade. Ja, även om Dags sjukdom stoppade hans tal så fortsatte han att debattera med iver. Senaste börsanalysen hittar jag från januari i år. Så sent förra veckan sms:ades vi om politik, skogspriser och tv-serier.

Helt nyligen avslöjade han att vi bägge två bodde några år på 60-talet bara hundra meter ifrån varandra i samma lilla by Västra bodarna, utanför Alingsås. Dag var hela tiden full av nya analyser, insikter och väldigt mycket omtanke.

Våra tankar går till Dags härliga familj. /Claes Hemberg

Här några nära arbetskamraters minnesord på Dags hemmaplan – Aktiespararna.

Här minnesord över Dag Rolander i tidningen Fokus

Här Dags sista intervju januari 2023.

11 kommentarer

 1. Einar Pontén säger:

  Humor, ett glatt humör och kloka råd var utmärkande för Dag, som gärna påpekade att han också hette Einar. Som aktieägare redan i det onoterade Lipum AB var han en värdefull rådgivare till mig och det utvecklades till en vänskap. Jag kommer alltid att ha Dag Einar i ljust minne.

  • Cecilia Rolander säger:

   Tack Einar att du delar ditt minne av vår fina pappa, det är fint att läsa. Och givetvis, tack Claes.
   Hälsningar, dotter Cecilia

   • Claes Hemberg säger:

    Cecilia, din pappa var en fantastisk människa att få umgås med. Så omtänksam, klok, vass och rolig. Många har så mycket gott att berätta om och minnen från honom. Vi behöver många fler av Dag. /claes

 2. Andreas Karlsson säger:

  Hej Claes,
  Din text är otroligt bra och fint skriven. Dag verkar varit en fantastisk person och er vänskap stor. Jag beklagar sorgen.
  Med vänlig hälsning,
  Andreas

 3. Christoffer Ahnemark säger:

  Med sitt skarpa sinne och unika infallsvinklar var det alltid en fröjd att diskutera med Dag. Såväl på, som utanför jobbet, kunde vi dyka ned i enskilda aktier, livets egendomlighet och aktuella händelser i världspolitiken.

  Förmågan att dra initierade slutsatser, även med ofullständig information, var Dags signum. Alltid med glimten i ögat, på sådant sätt som man inte visste om han menade allvar eller bara skojade med en.

  Han har lämnat oss alldeles för tidigt. Jag kommer verkligen att sakna honom.

  Tankarna går till hans familj.

  Vän och f.d. kollega,
  Christoffer Ahnemark

  • Claes Hemberg säger:

   Christoffer, så härligt att höra hur även du upplevt Dag, så klok, hjärtlig och generös: tack /c

 4. Rolf Glimstedt säger:

  Som gammal vän till Dag från tiden i lumpen och med en därefter vidmakthållen vänskap och tät kontakt genom åren, så får jag säga att Du Claes träffar mitt i prick med din välskrivna nekrolog!❤️

  • Claes Hemberg säger:

   Rolf, få människor har uppenbarligen spridit så mycket vänskap och omtanke som Dag. En sådan tur vi har som fått uppleva honom. /claes

 5. Nils Ekman säger:

  Bestört över detta! Dagge var en glad skit som var allmänt omtyckt i internatskolan i Sigtuna… jag hade sporadiskt kontakt med honom och alltid glad och varm i sina kommentarer… och dräpande också! Hahaha… Dag med familj besökte min familj och mig i Miami typ för 20 år sedan och vi hade en helkväll med barn på en Peruansk restaurang… detta är ett starkt minne av honom!!! God’s speed Dagge!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *