Hem » ”It förändrar industrin i grunden”

”It förändrar industrin i grunden”

Industrin börjar äntligen använda it och data på ett sätt som vi länge sett inom konsumentbolagen. ”Det är starten på ny industriell revolution i effektivitet, kostnader, kontroll, service och affärsmodeller, säger Guido Jouret, digitalchef på ABB, över en kopp kaffe på fredagsmorgonen.

Jouret beskriver den andra vågen av teknikutveckling nu rullar ut. Under 90-talet upptäckte först konsumentbolagen nyttan av hemsidor och försäljning på nätet. Nu börjar industrin använda it och digitala lösningar för att bli effektivare, snabbare, bättre…

Snabbast ut är bilindustrin, som hel tiden varit nära konsumenterna.

”Bilindustrin kommer att förändras i grunden närmaste tio åren. Det gäller både motorer, självkörande, eldrift, hur vi äger dem och inte minst priset.”

Andra industrier lånar av konsumenbolagen. Exempelvis har drönare som var först ut till konsumenterna nu sänkt priset för bevakning, beräkningar och kontroll av arealer, pipelines, skogar mm.

Nu börjar även it och tech synas i affärsmodellerna. Inom industrin talar de om att inte sälja maskiner utan hellre sälja tjänster och lösningar. Det ökar kvaliteten och lönsamheten på flera sätt.

”Med digital teknik kan vi på ett nytt sätt bevaka, serva och optimera maskinerna på distans. Det gör att vi istället kan ta betalt per timme eller dela vinsten med producenten. Det gör att både kunden och vi får jämnare produktion, snabbare utveckling, mer exakt service, hållbarhet och högre lönsamhet.”

Redan talar ABB om att de erbjuder 211 olika lösningar, istället för att prata om enskilda produkter.

I bilindustrin kan priserna på transporter sänkas 90%. Några siffror från tunga industrin har vi inte hört än. Efter många år med allt mer effektiv produktion kommer nu vågen med självkörande och eldrivna fordon. Elmotorn har bara 20 rörliga delar mot 2 000 i en bensinmotor. Naturligtvis håller elmotorn mycket längre. Livslängden på en elbil kan bli 2-3 gånger längre, säger allt fler bedömare.

”Och vem ska äga alla självkörande bilar? Är det producenten eller specialbolag som Uber? Oavsett kommer priserna pressas och effekten öka, dramatiskt.”

För varför ska vi äga en bil, när den kör själv och kan köra andra människor när du inte använder din egen. Istället för att du ska äga en plåthög som bara står på gatan timme efter timme,

”Jag har solceller på taket och producerar mer el än vad jag gör av med. Dessutom ger solcellerna mig drivmedel till min elbil,” berättar Jouret.

Det låter kanske framsynt. Men det är bara en tidsfråga till innan han slipper bilen…

Vilka industriella it-revolutioner har du spanat in?/claes hemberg

2 kommentarer

 1. Jacke77 säger:

  Hej Claes. Själv sparar jag allt i.
  LF Global index 50%
  Nordnet Superfonden Sverige 50%.
  Tycker du att det är hållbart sparande långsiktigt? Riktigt billig 0.11% i avg. Liknar Ap7 Såfa! Tackar. Mvh.

  • Claes Hemberg säger:

   Jacke, jag vet inte vilka som har bäst hållbarhets-koll i sina fonder. Men SPP uppfattar jag som mycket starka på området. De har både global- och Sverigefonder som dessutom har lågt pris!/claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *