Hem » Historisk omstart

Historisk omstart

En rad bolag tar nu chansen och höjer priserna. Men kommer kunderna acceptera det? Ja, i vissa fall. Andra bolag kan få på pälsen. För valet står hos kunderna. Kommer de att välja nytt, gammalt eller blanda?


Aldrig har svenskarna haft så mycket pengar på sina bankkonton. 2 281 mdr. Som öppnar för nya val.  Hur väljer du? Rösta: Inte konstigt att en rad bolag chansar att höja priserna. Kanske kan de lyckas och till och med få nya kunder.

Även när jag pratar med bolag som köper in tjänster och produkter är bilden snarlik. ”Vi start om nu. Vi har ju inte kunnat resa, vi väntar med att växa till nytt kontor, vi får se hur kunderna vill samverka framöver…”

Med andra ord har pandemin verkligen givit oss – hela samhället – en historisk chans att tänka om, värdera om och gör vägval lång tid framöver. Efter pandemi-fastan kan vi välja om.

Prishöjningarna lär däremot slå både rätt och snett. För vissa bolag har lagt stor kraft vid att förbättra sina tjänster under pandemin. För dem kan naturligtvis en prishöjning lätt slinka igenom.

Men att bara höja priserna för att konkurrenterna gör det kommer också att slå bakut hos andra förtag. De som panikagerat senaste året, kört svångrem i utveckling, service och nya produkter – dessa lär inte ha råd att höja priserna. För då flyttar kunderna.

Därmed blir hösten prishöjningar både ett test på kundernas tilltro, men också ett test på bolagets arbete under krisen. Bolagen som gjort rätt lär kunna visa upp stigande lönsamhet närmaste kvartalen. De som slöat lär redovisa förlorade kunder. Visst blir det spännande.

Stora pengar

För en vanlig svensson talar vi om jätteval. Tre av fem jätteutgifter är nu uppe till rakning.

Vi talar om utgifter som transporter (nr 2), fritid/underhållning (nr 4) och hotell/resor (nr 5).

Vi talar om jättebelopp. Bara på att äta hemma istället för på lunchrestaurangen sparar ju en familj med två vuxna 4 000 kr i månaden. Eller 45 000 kr på ett år… Och då har vi bara talat om en av årets stora icke-utgifter

Personligen har åkt väldigt mycket tåg senaste året. Köpt ny cykel. Längre resor har jag kombinerat på ett nytt sätt för att dra in på CO2 och flygpengar. Fler middag över nätet istället för restaurang. Mer tid på landstället före hotell… Så visst har jag både insett och lärt mig nya grepp och vanor.

Tar du chansen att välja nya vanor?

/claes hemberg

 

 

En kommentar

  1. Ola säger:

    Hej
    Jag förstår inte hur du räknar på att spara genom att äta hemma?
    Har du sett vad kött kostar i affären.
    Hade inte tänkt mig att leva på nudlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *